Dieettiohjeet ovat sekoittaneet painonhallinnan

Painonhallinta on yksinkertaista, mutta silti vaikeaa. Osa ihmistä ajattelee, että banaani on niin lihottavaa, ettei sitä kannata syödä.

terveys
Liikunnanohjaaja Hanna Rutanen
Yle

Oululaisessa liikuntakeskuksessa alkaa jo 15. kertaa naisten painonhallintaryhmä, jossa laihdutetaan syömällä tavallista ruokaa ja liikkumalla. Osa ryhmäläisistä lähtee pudottamaan muutamaa kiloa, osalla tavoittelee merkittävämpää painonpudotusta. Ryhmä kestää puoli vuotta.

Ryhmän vetäjä ja metodin kehittäjä Hanna Rutanen kertoo, että monenkirjavat dieettiohjeet ovat sekoittaneet ihmisten pään. Moni ryhmään tulija on testannut kaiken mahdollisen lentoemäntädieetistä kaalikeittokuuriin. Useille on yllätys, että syömällä nakkikeittoa, ruisleipää ja jugurttia paino tippuu.

- Kaikki on loppujen lopuksi matematiikkaa eli haetaan järkevää vajetta kulutukseen. Kun ruuan laatu on kunnossa, sitä saa syödä aika paljonkin.

Rutanen kertoo, että osa ryhmään tulijoista on jättänyt esimerkiksi banaanin syömättä, koska he kuvittelevat, että se lihottaa. Totuus on, ettei kukaan ole lihonut banaania syömällä.

Teen alussa aina kaksi kysymystä painonpudottajalle: pystytkö jatkamaan tätä loppuelämäsi ja jos sinulla olisi lapsi, antaisitko hänen noudattaa tätä ruokavaliota.

Hanna Rutanen

Epäonnistumiset ovat tarpeellisia

Puolen vuoden aikana ehditään tehdä riittävän monta toistoa uusille ruokailu- ja liikuntatottumuksille. Puolen vuoden aikana ehtii myös epäonnistua pari kertaa.

- On tultava myös muutama vastoinkäyminen. Kaikki ei saa mennä hienosti, vaan epäonnistumiset ovat tarpeen oppimisen kannalta.

Ohjaajan ja ryhmän tuki auttavat siinä vaiheessa, kun tekee mieli heittää puntari piirongin alle ja repsahtaa. Mukana pysyminen auttaa tuloksiin.

Puolen vuoden aikana suurin pudotus on ollut 30 kiloa. Rutasen mielestä tärkeintä on kuitenkin se, mitä ihmisten energiatasossa ja korvien välissä tapahtuu. Ihmiset ovat iloisempia ja itseluottamus nousee uudelle tasolle.

Itkunkin kautta eteenpäin

Jotkut empivät painonhallintaryhmään osallistumista, koska kokevat olevansa huonoja ryhmässä. Usein he tarkoittavat sillä sitä, etteivät he puhu paljon.

- Ryhmä vaatii monenlaisia ihmisiä. Jokainen saa olla juuri sellainen kuin on. Ryhmässä tarvitaan myös hiljaisempia kuuntelijoita. Ryhmädynamiikka syntyy erilaisuudesta.

Kukaan ei ole jäänyt ryhmästä pois muuten kuin hyvistä syistä, kuten raskauden takia. Välillä ryhmässä itketään ja tuskaillaan.

- Totta kai tulee hetkiä, jolloin tuntuu, ettei tästä tule mitään. Mutta siitä jatketaan taas yhdessä eteenpäin.

Ryhmä on Rutaselle työtä, mutta hän tukee ryhmäläisiä myös iltaisin esimerkiksi tekstiviestein.

- Sellaista iltaa ei ole, ettei joku ottaisi yhteyttä. Tämä työ on minulle myös elämäntapa.

Kaksi tärkeää kysymystä

Rutanen kertoo pudottaneensa itsekin painoa, joten hän pystyy samaistumaan ryhmäläisten tilanteeseen.

- On vahvuus ohjaajalle, että hän tietää, mistä puhuu. Painonhallinta on kauhean yksinkertaista, mutta ei se silti ole helppoa

Saavutetun painon pitäminen on vaikeinta, jos on laihduttanut jonkinlaisen rajun kuurin avulla.

- Teenkin alussa aina kaksi kysymystä painonpudottajalle: pystytkö jatkamaan tätä loppuelämäsi ja jos sinulla olisi lapsi, antaisitko hänen noudattaa tätä ruokavaliota?