Hyppää sisältöön

Kauppalehti: Mawsonin kullanetsintä myötätuulessa Rompaksella

Kanadalainen kullanetsintäyhtiö Mawson Resources on saanut vastikään kolmen miljoonan euron yksityissijoituksen Suomen toimintoihinsa, kertoo Kauppalehti. Rahoitus edistää Rovaniemen ja Ylitornion rajalla sijaitsevan Rompaksen alueen tutkimuksia.

Mawsonin tutkimusalueiden kartta Kuva: Mawson

Yhtiö arvioi käyttävänsä kullanetsintään Rompaksen alueella jopa 73 miljoonaa euroa, ennen kuin alueen kultavarat voivat tulla tuotantoon.

Mawsonin odotukset Rompaksen suhteen ovat korkealla, sillä alueen parhaiden näytteiden kultapitoisuus on jopa 97 grammaa kultaa malmitonnia kohti. Maailmassa arvioidaan olevan reilut 400 suurta kultaesiintymää, joiden keskimääräinen kultapitoisuus on vain 1,06 grammaa tonnia kohti. Rompaksessakin keskimääräinen pitoisuus on huomattavasti alhaisempi kuin parhaiden näytteiden, mutta silti Mawson pitää esiintymää erittäin lupaavana.

Mawson on ollut uutisissa myös rikosepäilyjen vuoksi. Yhtiön toimista Rompaksesta on meneillään rikostutkinta, jonka pani alulle Metsähallitus vuonna 2011. Mawsonin epäillään aiheuttaneen vahinkoja Natura-alueella.

.
.