Hyppää sisältöön

Runsas eliöstö asuttaa tyhjiksi luultuja Saaristomeren kanjoneita

Alkukesästä kanjoneita tutkinut robottikamera tallensi kuviinsa tutkijoiden yllätykseksi lajeja, jotka elävät yleensä kymmenkunta metriä matalammassa vedessä.

Härkäsimppu merenpohjassa. Kuva: Suomen ympäristökeskus

Saaristomerellä sijaitsevien, jopa 100 metriä syvien kanjonien pohjalta on löytynyt elämää - muun muassa härkäsimppuja. Syvänteitä ei ole tutkittu aiemmin. Turun ja Helsingin yliopistojen sekä Suomen ympäristökeskuksen tutkijat laskivat kanjoneihin alkukesästä kauko-ohjatun robottikameran.

Härkäsimppuja löytyi syvimmistä kerroksista, ja hieman matalammalta mm. sinisimpukoita ja runkopolyyppeja. Sinisimpukat elävät yleensä 20-30 metrissä, mutta nyt niitä löytyi noin 40 metristäkin.

- Kanjoneista löydetyistä lajeista kylmien ja vähäsuolaisten vesien härkäsimppua tavataan Euroopan merialueilla ainoastaan Itämeressä lukuun ottamatta sen eteläosia ja Nordkapin itäpuolella, sanoo Turun yliopiston Saaristomeren tutkimuslaitoksen Seilin asemanjohtaja Jari Hänninen tiedotteessaan.

- Koko Itämeren alueelle levittäytynyt sinisimpukka hakee ravintonsa suodattamalla vedestä ravintopartikkeleita.

Samaa tekevät kanjoneista löydetyt, korallin kaltaisesti toisiinsa kiinnittyvät onteloeläimet.

Pohjavirtaus tuo ruokaa

Tutkijat kuvasivat kolmen Saaristomeren ulkosaaristossa olevan kanjonin pohjaa.

Jari Hännisen mukaan kanjonien pohjalla on voimakas veden virtaus ja se tuo ravintorikasta vettä sinisimpukoille ja runkopolyypeille.

Saaristomeren kanjonit muodostuivat viimeisimmän jääkauden aikana. Mannerjää teki alueelle kuppimaisen altaan ja sen pohjalle halkeamia, joissa syvyys voi olla yli sata metriä. Keskisyvyys Saaristomerellä on vajaat 25 metriä.

Korjattu klo 17:55: 100 metrin syvyydestä ei löytynyt sinisimpukoita ja runkopolyyppeja, kuten yliopiston tiedotteessa alunperin mainittiin. Härkäsimppuja sen sijaan havaittiin noin 90 metrin syvyydessä, jonne robottikamera ylsi.