Moni siivoustyötä kokeillut innostuu tekemään puunaamisesta ammattinsa

Lassila & Tikanoja Oyj:n palveluesimies Iina Juvonen Mikkelistä kertoo, että uusien työntekijöiden löytäminen Etelä-Savossa on suhteellisen helppoa - toisin kuin muualla maassa. Moni tänä vuonna kesätyöntekijäksi palkattu jatkaa osa-aikaisena siivoojana opintojensa ohella.

Kotimaa
Henkilö pyyhkimässä lavuaaria.
Yle

Siivousalan työn arvostus on kasvussa Etelä-Savossa. Vaikka muualla maassa siivoojista on ollut pulaa, ja ammatti on harvan ykkösvalinta, maakunnassa kiinnostus alaan näyttää kasvavan.

Siivousalalla on vielä yleistä, ettei töihin tulevalla ole ammattitutkintoa, moni innostuu siivoojan työstä sitä tehdessään.

- Meille tulee paljon työntekijöitä, jotka ovat olleet työttöminä tai keskeyttäneet opintonsa ja miettivät, mitä seuraavaksi tekisi tai miltä alalta hakisi ammatin itselleen. Tälläkin hetkellä pari ihmistä opiskelee oppisopimuksella ihan siivousalaa. Kun ensin uskaltaa vain lähteä kokeilemaan, niin voi huomata, että nykyaikaiset menetelmät, tekniikat, koneet ja aineet, kaikki mahdollistavat sen, että työ on kevyttä, helppoa, suhteellisen miellyttävää ja osalta mielenkiintoistakin tehdä, hymyilee palveluesimies Iina Juvonen Lassila & Tikanojalta.

Lassila & Tikanojan kesätyöntekijöistä moni jatkaa tänäkin syksynä osa-aikaisena siivoojana.

- Se on varsin yleistä. Tehdään iltakohteita. Niistä tuleekin juuri kyselyjä, sanoo Juvonen.

Harvalla vielä on ammattitutkinto

Usein alan yritys perehdyttää työntekijänsä itse, niin myös Lassila & Tikanoja. Ani harvalla työnhakijalla on alan koulutus töihin tullessaan.

- Tosi harvoin työnhakijalla on ammattitutkinto, mutta se ei ole meille este. Tämän oppii tekemällä. Mutta me perehdytämme työntekijät itse kohteeseen, yksikään ei lähde töihin ilman perehdytystä, oli kyseessä kesätyöntekijä tai vakituinen työntekijä, siihen panostamme tosi paljon, kertoo Juvonen.

TE-palveluiden nettisivuilla tarjolla on Etelä-Savossa parhaillaan 13 työpaikkaa eri siivousyrityksissä. Koko maassa avoimia paikkoja on yli 350.

Niin määräaikaisten kuin pidempiaikaisten työntekijöiden löytäminen on Juvosen mukaan etenkin Mikkelissä helppoa. Etelä-Savon pienemmillä paikkakunnilla siivoojien palkkaaminen on hieman vaikeampaa, mutta ei mahdotonta.

- On onnistuttu saamaan joka paikkakunnalle työntekijöitä. Alan arvostus on huimasti parantunut siitä, mitä se on ollut muutamia vuosia sitten. Palkkausjärjestelmät ovat muuttuneet, eikä tämä ole enää se heikoimmin palkattu työ. Meillä työntekijät ovat olleet tosi motivoituneita varsinkin siitä, että tässä näkee työnsä jäljen, pohtii Juvonen.