Olavi Veistäjän palkinto Teatteri 2.0:lle ja Vesa Tapio Valolle

Suomen Kulttuurirahaston Olavi Veistäjän palkinnot myönnettiin tänä vuonna teatterin tekemisen tapoja uudistaneelle ryhmälle ja älykästä ohjelmapoliitiikkaa harjoittaneelle konkarille.

teatteritaide
Aleksi Lavaste ja Tommi Kainulainen Teatteri 2.0:n esityksessä Alkutuotanto
Metso (Aleksi Lavaste) ja orava (Tommi Kainulainen) osallistuivat eläinten maailmankokoukseen Teatteri 2.0:n esityksessä Alkutuotanto.Jonni Pantzar

Suomen Kulttuurirahaston Olavi Veistäjän rahaston palkinnon saavat tänä vuonna Teatteri 2.0 sekä teatterinjohtaja Vesa Tapio Valo. Palkintosumma on suuruudeltaan 9 000 euroa.

Teatterikesän avajaisissa luovutetut Olavi Veistäjän palkinnot myönnetään joka toinen vuosi valtakunnallisesti merkittävästä tuoreesta, ajankohtaisesta teatteriteosta.

Aamulehden pitkäaikaisen teatteritoimittajan ja kriitikon Olavi Veistäjän (1908-1988) rahaston palkintolautakuntaan kuuluivat tällä kertaa toimittaja Kirsti Pohjonen, FL Outi Lahtinen, kirjastoneuvos Tuula Martikainen, johtaja Hanna Helavuori ja teatteriohjaaja Tiina Puumalainen.

Höyhenenkevyt organisaatio ja painavaa asiaa

Ohjaaja Saana Lavasteen ja tuottaja Saara Rautavuoman vuonna 2010 perustama Teatteri 2.0 on palkintolautakunnan mukaan osoittanut, että teatteri voi olla organisaatioltaan lähes höyhenenkevyt ja tehdä monimuotoista tuotantoyhteistyötä kenen kanssa tahansa, missä tahansa, tinkimättä taiteellisesta tasostaan.

Teatteri 2.0:n voiman kehuttiin olevan sen kyvyssä verkostoitua, etsiä yhteistyökumppaneita ja sitouttaa kumppaninsa.

Teatteri on halunnut tarttua kotimaisiin nykyteksteihin ja hyödyntää työskentelyssään yhteisöteatterin tekniikoita. Se on produktioissaan tarkastellut maanomistusta, ilmastonmuutosta sekä limittänyt maanviljelijöiden kanssa toteutettua yhteisöteatteriprojektia Pohjantähti-uustulkinnan kanssa. Seuraava, syksyllä valmistuva esitys käsittelee työelämän murrosta pätkätyöläisen arjen näkökulmasta.

Kokonaisvaltainen konkariajattelija

Vesa Tapio Valo on työskennellyt vuodesta 2009 Seinäjoen kaupunginteatterin johtajana, minkä lisäksi hän on toiminut Seinäjoella myös ohjaajana, näytelmäkirjailijana, suomentajana ja dramaturgina.

Palkintoraati kehuu Valon harjoittaneen älykästä ohjelmistopolitiikkaa ja kokonaisvaltaista ajattelua, lähestyneen ennakkoluulottomasti ja kunnianhimoisesti eri musiikkiteatterin lajeja, jalkauttaneen teatteria kaupunkiinsa, kouluttaneen henkilökuntaansa sekä tehneen yhteistyötä Teatterikorkeakoulun ja Tampereen yliopiston Nätyn kanssa.

Teatterin yhteisöteatterihankkeet ovat avanneet ovia uusille yleisöryhmille. Verstas-näyttämö on tähän mennessä tuottanut neljä Suomen ensiesitystä, joista Veikko Nuutisen kirjoittama Myötätunto nähdään nyt myös Tampereen Teatterikesässä. Ensi syksynä Verstaalla toteutuu yhteisöteatteriprojekti kehitysvammaisten kanssa.

Vesa Tapio Valo on toiminnallaan osoittanut, että työn kaupunginteatterissa ei tarvitse olla kaikkialla samanlaista. Valon työskentelyä on kannattanut utelias liikkeelläolo ja ajatus siitä, että teatteria voidaan tehdä samanaikaisesti eri tavoin ja näin haastaa sekä tekijät että kokijat muuttumaan, palkintoperusteissa kehutaan.