1. yle.fi
  2. Uutiset

Mesimarjan kasvatusta kokeillaan automatisoiduissa torneissa

Keinotekoisilla kasvuoloilla tutkitaan, voidaanko pienellä pinta-alalla tuottaa suurikokoista ja makeaa mesimarjaa. Hankalasti ja hitaasti poimittavasta mesimarjasta on pulaa koko Suomessa.

luonto
Mesimarjoja tornikasvatuksessa kasvihuoneessa.
Tornikasvatus säästää lattipinta-alaa ja poimijan selkää.Anja Hiltunen / Yle

Valkoisissa kasvutorneissa kasvaa mesimarjan alkuja. Viikko sitten istutetut taimet ovat alkaneet kasvaa hyvin automatisoidussa ympäristössä. Ravinteet ja kasteluvesi valutetaan amppeleiden läpi tietokoneohjatusti tarkkaan kellon tahtiin. Itä-Suomen yliopiston tutkimuksessa pyritään selvittämään, onko suurikokoisia mesimarjoja mahdollista kasvattaa pienellä alalla. Kasvuolosuhteissa imitoidaan Suomen juhannuksen olosuhteita, jolloin mesimarja kukkii kaikista parhaiten.

- On positiivinen yllätys, että marjojen kasvu on näin hyvässä vauhdissa. Mikrotaimet ovat kasvaneet tuplasti viikon aikana. Tässä vaiheessa näyttää hyvin lupaavalta, kertoo tutkija Harri Kokko.

Mesimarjojen kukintaa odotetaan mielenkiinnolla. Vielä ei tiedetä, aktivoituuko kukinta jo ensimmäisessä kasvusyklissä. Marjaa saadaan mahdollisesti seuraavassa syklissä, jos pölytys on onnistunut.

Tarkkailun alla ovat myös ravinneliuokset, jotta löydettäisiin paras mahdollinen ravinne mesimarjalle. Yhteensä 48 tornista puolet on lannoitetestauskokeessa. Yhdessä ryhmistä on kierrätyssysteemi, jonka avulla tarkastellaan, voidaanko mesimarjaa kasvattaa ilman ravinnepäästöjä.

Poiminnan helpottuminen ja nopeutuminen vaikuttaisi suoraan kannattavuuteen

Mesimarjaa saadaan Suomessa keskimäärin 3 000 kiloa vuosittain. Viljelyssä sitä oon vain noin 2-4 hehtaaria, eikä hienoaromista marjaa riitä aina edes valtiovieraille tai Helsingin huippuravintoloihin.

Mesimarjan kasvattaminen torneissa säästää avomaatilan lisäksi aikaa, rahaa ja poimijoiden selkiä. Mesimarjan kerääminen on hidasta ja siksi niiden hinta nousee korkeaksi.

- Kilo tai kaksi tunnissa poimittuna avomaalta on hyvä tulos. Jos voimme kaksinkertaistaa poimintanopeuden, vaikuttaa se huomattavasti kannattavuuteen, Kokko toteaa.

Myös kasvusto voi paremmin, kun marjat roikkuvat mukavammin. Samalla huoltotoimenpiteitä pystytään tekemään helpommin. Tavoitteena on tehdä kokeita ainakin kolmena kesänä, jolloin saadaan kahden sadon tulokset.

- Ensi kesänä kukinnan aikaan nähdään, mikä on jutun potentiaali. Tutkimus vaatii kuitenkin useamman kesän tuloksen ja varmistuksen, jotta voidaan sanoa, että homma onnistuu.

Lue seuraavaksi