Vanha kännykkä saa elvytystä pikkuputiikista

Vaikka automarketit ja nettikauppa hengittävän niskaan, levysoittimien neulat ja patterien vaihdot tuovat edelleen leivän pöytään lahtelaisen Tiinan Tarvikkeen yrittäjälle. Nuoret ovat kaivaneet vanhempiensa levysoittimet ullakoilta ja niitä kunnostetaan nyt täyttä häkää.

ilmiöt
Tiina Virtanen Tiinan Tarvike asiakas saa vaihtorahat
Juha-Petri Koponen / Yle Lahti

Tiina Virtasen erikoisliikkeestä, Tiinan Tarvikkeesta moni vanha levysoitin ja radio on saanut uuden elämän. Liike on erikoistunut levysoittimien neuloihin ja muuhun vanhaan äänitekniikkaan. Lisäksi valikoimassa on muun muassa erikoisparistoja ja kännyköiden akku.

- Levysoittimien varaosat ja kellojen paristojen vaihdot ovat varmaan tärkein tulonlähde, kertoo liikkeenharjoittaja.

Tiina myy sellaista, mitä isoista marketeista ja muista kodinkoneliikkeistä ei välttämättä enää löyty. Esimerkiksi hyllyssä olevat matkapuhelimien akut sopivat 2000-luvun alun matkapuhelimiin, niihin laitteisiin, joilla soitettiin puheluja, lähetettiin tekstiviestejä ja korkeintaan pelattiin matopeliä.

Nuoret haluvat kuunnella vanhempiensa levyjä ja laitteita kunnostetaan.

Tiina Virtanen

- Joka päivä kysellään vanhojen kännyköiden akkuja, eli kyllä niillä on yhä kysyntää. Siinä mielessä voi ajatella, että tässä ollaan kestävän kehityksen asialla.

Levarit tekivät comebackin

Levysoittimet ovat tehneet viime vuosina paluun kotien hifilaitteistoon. Samalla on kasvanut soittimien sekä niiden varaosien myynti.

- Nuoret haluvat kuunnella vanhempiensa levyjä ja laitteita kunnostetaan, kertoo Tiina Virtanen.

Viimeisin hitti on vanhaa putkiradiota muistuttava retrosoitin, jolla ääni toistuu monessa formaatissa.

- Ei tarvitse kerätä erillistä hiifisarjaa, kun näissä on levysoitin, cd-soitin, radio sekä kasettisoitin ja myös kaiuttimet samassa paketissa.

Oven kello kilahtaa ja mies astelee muutamat portaat alas Aleksanterinkadun loppupäässä sijaitsevan liikkeen sisään. Kädessä hänellä on vanhojen stereoiden kauttimen liitin.

- Pitäisi saada työmaan vanha soitin taas toimimaan ja ajattelin, että täältä löytyy apu.

Liittimet löytyvät hyllystä ja asiakas poistuu vajaan kympin köyhtyneenä tyytyväisin mielin.

- Asiakkaita käy "tasaisen tappavasti"ja toistaiseksi on pysytty leivässä. Sitkeydellä ja levysoittimien neuloilla tässä pärjätään jatkossakin, sanoo Tiina Virtanen.