Valokuvaaja kyllästyi huonoihin Facebook-kuviin

Varpaita, lomakuvia sekä muikeaa ja vakavaa naamaa. Valokuvaaja Anne Yrjänä törmäsi netissä liian moneen huonoon Facebook-kuvaan ja päätti tarjota asiakkailleen auttavan käden. Mutta maksaako joku kaveriyhteisöön tarkoitetusta kuvasta?

internet
Kuvassa valokuvaaja Anne Yrjänä Kokkolasta.
Suvi Puukangas / Yle

Osa käyttää Facebook-kuviin paljon niin aikaa, vaivaa kuin hiuslakkaakin. Toisille kuva on pakollinen paha, ja se napataan mieluiten mahdollisimman kaukaa ja käsitellään utuiseksi. Sosiaalisen median kuvakavalkadi on kirjava, minkä on huomannut myös ammattilainen.

- Tämä on nyt vähän kauheasti sanottu, mutta monesti ihmettelen, miksi ihmiset laittavat itsestään niin epäedullisia kuvia Facebookiin, toteaa valokuvaaja Anne Yrjänä.

Ammattivalokuvaaja onkin ryhtynyt napsimaan profiilikuvia työkseen. Mutta suostuuko joku maksamaan muutaman kympin sosiaaliseen mediaan tulevasta kuvasta?

- Esimerkiksi Etelä-Suomessa ja Kuopiossa ammattilaisen ottamille kuville on ollut jo kysyntää. Myönnettäköön, että Kokkolan seudulla jonoja vielä odotellaan.

Ihmettelen, miksi ihmiset laittavat sinne niin epäedullisia kuvia.

- Olen yrittänyt havahduttaa ihmisiä innostumaan tästä, koska se on jo kokemuksenakin hauska. Olen myös itsekin huomannut, että onnistuneen omakuvan näkeminen on itsetuntoa kohottava kokemus.

Vaatimattomuus haasteena

Pari vuotta sitten tehdyssä tutkimuksessa arvioitiin, että suomalaisia on yhteisöpalvelu Facebookissa pari miljoonaa. Yhteydenpidon lisäksi moni esittelee palvelussa erityisesti kuviaan.

Tämä on huomattu myös ammattivalokuvaajien liitossa, jossa sosiaalisen median mahdollisuuksia on pohdittu jo pitkään.

Myönnettäköön, että Kokkolan seudulla jonoja vielä odotellaan.

- En tiedä, olenko itsekkyyttäni tai markkinatalouden ohjaamana ryhtynyt tähän. Uskon kuitenkin, että ammattilaisen ottamasta kuvasta saa paljon iloa.

Yrjänä uskoo, että konsepti kiinnostaa erityisesti aikuisia, koska nuorille kuvaaminen on huomattavasti tutumpaa.

- Oman aikansa varmasti vie, että palvelu löydetään. Keski-Pohjanmaalla erityisesti, kun täällä ollaan niin vaatimattomia.