1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Hakkereita usutetaan yo-tutkinnon testikäyttöjärjestelmän kimppuun

Kilpailun tarkoituksena etsiä testijärjestelmästä tietoturva-aukkoja ja haavoittuvuuksia. Samalla kerätään kokemuksia.

Ylioppilastutkintolautakunnan yo-tutkinnon sähköistämisprojekti Digabi käynnistää kilpailun, jonka avulla kehitetään ylioppilastutkinnossa mahdollisesti käytettävää käyttöjärjestelmää. Ensimmäinen testiversio on saatu valmiiksi. Se estää opiskelijaa käyttämästä luvattomia ohjelmia tai lisälaitteita.

Hackabi-nimisen hakkerointikilpailun tarkoituksena on etsiä käyttöjärjestelmästä muun muassa väärinkäyttömahdollisuuksia ja samalla kerätä tietoa järjestelmän käynnistämisestä eri laitteilla. Tuomaristoon kuuluu kolme suomalaista tietoturva-alan asiantuntijaa, muun muassa tutkimusjohtaja Mikko Hyppönen F-Securesta. Kilpailuun on mahdollista osallistua myös ryhmänä ja nimimerkillä.

Testiversio on Linux-pohjainen. Päätöstä lopullisesta käyttöjärjestelmästä ei ole kuitenkaan vielä tehty.

Kilpailu käynnistyy tänään keskiviikkona ja kestää 1. syyskuuta saakka. Lisätietoja kilpailusta saa Digabin verkkosivuilta (siirryt toiseen palveluun).

Ylioppilastutkinnon suorittamisessa hyödynnetään tietotekniikkaa syksystä 2016 lähtien, ja siinä voi käyttää omaa tai koulun laitetta. Yhdenvertaisuuden takaamiseksi laite käynnistettäneen Ylioppilastutkintolautakunnan toimittamalla käyttöjärjestelmällä.