Leipomoyrittäjät: Ulkomaiset tuotteet polkevat hintatason

Ranskasta tuodut edulliset voisarvet, keksit ja kakut maistuvat suomalaisille. Kotimaiset leipomot eivät trendistä tykkää.

leipomoteollisuus
Porokylän leipomo.
Mari Itkonen / Yle

Leipomotuotteiden lisääntynyt ulkomaantuonti huolestuttaa alan yrittäjiä. Tuonnin osuus leipomotuotteiden markkinoista on arvion mukaan jo viidennes.

- Esimerkiksi Ranskasta tulee paljon vaaleaa leipää, keksejä, kahvikakkuja ja voisarvia, sanoo Pohjois-Karjalan leipomoyrittäjien puheenjohtaja Pekka Eskelinen.

Kotimaisten leipomoiden on Eskelisen mukaan vaikea kilpailla alhaisten hintojen kanssa.

Ranskasta tulee paljon vaaleaa leipää, keksejä, kahvikakkuja ja voisarvia.

Pekka Eskelinen

Ulkomainen vilja kyllä käy

Tosin suomalaisetkaan leipomot eivät aina käytä kotimaista viljaa tuotteisiinsa. Eskelinen perustelee ulkomaiseen viljaan turvautumista laatukysymyksillä.

Pohjois-Karjalan suurimmat leipomot ovat Porokylän leipomo ja Pielispakari. Suomessa toimijoita on noin 700, jotka työllistävät arviolta 10 000 ihmistä. Suomen Leipuriliitto kokoontuu viikonlopuksi Vuokattiin Kainuuseen.