Urkutaiteilija Kalevi Kiviniemi on enkeli ja paholainen

Urkutaiteilija Kalevi Kiviniemen uusi levy on kokoelma, jolta löytyy esityksiä 25 vuoden ajalta. Kiviniemen soittoa on tallennettu yli 150 levylle ja hänet tunnetaan ympäri maailman.

Kuva: Kristiina Lehto / Yle

Kalevi Kiviniemi on liekeissä – ainakin uuden levynsä kannessa. Urkutaiteilijan tuore levy on kokoelma 25 vuoden ajalta ja se sisältää myös aiemmin julkaisemattomia esityksiä.

Kiviniemi on muusikko, joka ei jätä ketään kylmäksi. Oli kyse sitten perinteisestä taidemusiikista kilpasoittoon Harley-Davidsonin kanssa.

Pitkän uransa aikana Kiviniemi on loihtinut kiehtovia äänimaailmoja mitä erilaisimmista soittimista aina Notre Damen uruista elokuvaurkuihin ja maailman vanhimmista uruista bambu-urkuihin.

Sinfoniasta satuihin ja takaisin

Kiviniemen uusi levy Organ Magic antaa miehestä juuri niin riemukkaan kuvan kuin hän on saapuessaan haastatteluun. Kiviniemi on niin innoissaan, ettei mikään tunnu pidättelevän häntä.

Viulisti Liana Isakadze on juuri ottanut yhteyttä ja haluaa Kiviniemen esiintymään kanssaan Lontooseen. Lahden Sibeliustalossa esitetäänMotorgan-konsertti parin päivän päästä.

Marzi Nyman on niin mahtava mies, että lähtisin hänen kanssaan vaikka kuuhun tai Marsiin.

Kalevi Kiviniemi

Pitkään uraan mahtuu musiikkia lastenlauluista, taidemusiikkiin ja hevinkin puolella Kiviniemi on vieraillut. Moninkertaisesti palkittu ja kansainvälisesti tunnettu muusikko ei kuitenkaan ole huolissaan taiteilijakuvastaan.

- Eiköhän se ole menetetty tapaus. On tullut tehtyä niin paljon kaikkea mielenkiintoista, että ihmiset ovat jo muodostaneet oman kuvansa minusta.

Elämäniloa pursuava urkutaiteilija ei kavahda sitä, että nousee Motorganissa samalle lavalle sähkökitaristin ja Harley-Davidsonin kanssa.

- Marzi Nyman on niin mahtava mies, että lähtisin hänen kanssaan vaikka kuuhun tai Marsiin. Tällaiset projektit poikivat aina jotain mielenkiintoista. Taustalla on kuitenkin vankka osaaminen, taiteellinen visio ja mielenkiintoinen musiikki.

- Suurista persoonista tehdään usein pyhimyksiä. Bachillakin oli 20 lasta, mistä voi päätellä, millainen mies hän oli kotona, puhumattakaan millaista oli arki perheessä, jossa oli tuollainen lapsilauma, pohtii Kiviniemi.

Tuoreimman levynsä kannessa mies on liekkien ympäröimänä. Onko taiteilija enkeli vai paholainen?

- Taitaa olla molempia, hän sanoo.