Apulaisoikeusasiamies: Suvivirsi ei tee juhlasta uskonnollista

Apulaisoikeusasiamies huomauttaa, että suvivirrestä lauletaan kevätjuhlissa yleensä vain sen kaksi ensimmäistä säkeistöä. Näiden säkeistöjen sanoituksessa mainitaan jumala vain kerran.

Kotimaa

Apulaisoikeusasiamies Jussi Pajuoja ei katso aiheelliseksi puuttua Opetushallituksen johtokunnan puheenjohtajan, kansanedustaja Sari Sarkomaan (kok.) suvivirttä käsitelleeseen Facebook-kirjoitukseen. Pajuojan mukaan suvivirren laulaminen ei tee koulun kevätjuhlasta uskonnollista tilaisuutta.

Apulaisoikeusasiamies käsitteli virsikysymystä Helsingin yliopiston vapaa-ajattelijayhdistys Prometheuksen pyynnöstä. Prometheus arvosteli apulaisoikeusasiamiehelle kesäkuun alussa lähettämässään kirjeessä Sarkomaan Facebook-viestiä.

Sarkomaa oli julkaissut toukokuun viimeisenä päivänä yhteisöpalvelu Facebookissa seuraavan viestin: "Suvivirren laulaminen kevätjuhlassa ei ole uskonnon harjoittamista. Suvivirsi on osa suomalaista kevätjuhlaperinnettä."

Evankelisluterilaisen kirkon oman määritelmän mukaan virret ovat kuitenkin laulettuja rukouksia.

Apulaisoikeusasiamies huomauttaa, että suvivirrestä lauletaan kevätjuhlissa yleensä vain sen kaksi ensimmäistä säkeistöä. Näiden säkeistöjen sanoituksessa mainitaan jumala vain kerran. Näin ollen apulaisoikeusasiamies ei katso, että suvivirttä voidaan pitää sisällöltään korostuneen uskonnollisena.

Apulaisoikeusasiamies sanoo ottaneensa huomioon arvioinnissaan myös sen, että "suvivirsi on vahvasti suomalaiseen traditioon vakiintunut ja perinteinen osa koulujen kevätjuhlia".

Asiasta kertoi ensimmäisenä Uusi Suomi (siirryt toiseen palveluun).