Valtion ensi vuoden budjettialijäämä 6,6 miljardia euroa

Valtiovarainministeriön budjettiesityksen mukaan valtion ensi vuoden budjetin loppusumma on 53,9 miljardia euroa. Ehdotus on 6,6 miljardia euroa alijäämäinen, mikä merkitsee valtionvelan kasvua noin 98 miljardiin euroon.

Budjetti 2014
Mies työskentelee ruokalassa Punavuoren vastaanottokeskuksessa.

Valtiovarainministeri Jutta Urpilaisen (sd.) mukaan budjettiesityksessä toteutetaan lähinnä hallituksen kevään kehysriihessä toteuttamia päätöksiä eikä budjettiin ole tulossa niihin nähden mitään merkittäviä uusia muutoksia.

Olennaista budjettiesityksessä ovat Urpilaisen mukaan tuottavuutta parantavat toimet ja nopeasti työllisyyteen vaikuttavien uudistusten toteuttaminen, joita koskevia toimenpiteitä esityksessä on useita.

Budjettiin on tulossa keväällä sovitut yhteisöveron alentaminen ja osinkotulojen verotuksen rakenteellinen uudistus. Budjetissa toteutetaan myös kehysriihessä päätetty kasvurahoitusohjelma, jolla tuetaan pk-yritysten kasvua ja vahvistetaan pääomamarkkinoita.

Lisäksi muun muassa liikennehankkeita toteutetaan, asuntojen korjaus- ja energia-avustuksiin varataan määrärahoja ja varaudutaan kuljetusten kannattavuutta heikentävän rikkidirektiivin vaikutuksiin kehysriihen linjausten mukaisesti.

Kasvua ja työllisyyttä tukevina kannustintoimenpiteitä myös kotitalousvähennyksen enimmäismäärää korotetaan 400 eurolla 2 400 euroon.

Urpilaisen mukaan valtiovarainministeriön budjettineuvottelut sujuivat vaikeasta taloudellisesta tilanteesta huolimatta hyvin. Yleisessä taloudellisessa tilanteessa Urpilainen näkee Suomella kolmoishaasteen, johon kuuluvat vaikea suhdannetilanne, teollisuuden poikkeuksellinen rakennemuutos ja julkisen talouden kestävyysvaje.

Valtiovarainministeriön budjettiehdotus julkaistaan huomenna torstaina kokonaisuudessaan valtiovarainministeriön verkkosivuilla. Koko hallitus käsittelee ehdotusta budjettiriihessä 28.-29. elokuuta.