1. yle.fi
  2. Uutiset

Jalka voi mennä lahon lankun läpi Ahmaskosken riippusillalla

Utajärvellä sijaitseva sata metriä pitkä silta on jouduttu sulkemaan. Huonokuntoinen silta on kuitenkin tarkoitus kunnostaa

Utajärvi
Utajärven tekninen johtaja Mirja Savolainen Ahmaskosken sillalla
Marko Siekkinen / Yle

Sata metriä pitkä, kaunis Ahmaskosken vanha riippusilta Utajärvellä vie yli Oulujoen.

Komean jokimaiseman keskellä oleva silta on kuitenkin niin huonossa kunnossa, että se on jouduttu sulkemaan turvallisuussyistä.

- Muutama viikko sitten huomattiin, että osa kansilankuista on poikki ja osa on niin lahoja, että nekin voisivat katketa, Utajärven tekninen johtaja Mirja Savolainen.

Remontti ensi kesänä

Silta on kuitenkin tarkoitus kunnostaa. Aluksi tehdään tarkempi kuntoarvio.

- Meillä on tarkoitus käynnistää arviointi siitä, missä kunnossa silta on. Tarkastamme puurakenteiden kunnon lisäksi myös vaijerit ja rannoilla olevat teräspalkit. Kuntoarvion pohjalta tehdään kunnostussuunnitelma.

Kuntoarvion jälkeen kunnostus voisi sujua nopeastikin, Savolainen toivoo.

- Jos hommat saadaan sujumaan hyvin, ensi kesänä voitaisiin tehdä remontti ja avata se uudelleen kesän lopulla.

Silta tehtiin aikanaan osaksi koulutietä

Samanlaisia siltoja rakennettiin aiemmin useampia.

- Voimalaitosyhtiö rakennutti 50-luvulla puolenkymmentä siltaa jokea valjastaessaan. Nyt on olemassa enää tämä Ahmaskosken silta ja kaksi lyhyempää siltaa Nuojuan voimalaitoksen liepeillä, Savolainen kertoo.

Ahmaskosken silta rakennettiin aikanaan koululaisia varten, kun heidän piti päästä joen ylitse kouluun. Se on tarkoitettu vain kävelijöille.

- Silta on puurakenteinen ja molemmilla rannoilla on teräksiset kannatinpylväät. Kansi on tehty lankuista ja kaiteet laudasta. Molemmin puolin siltaa on kolme teräsvaijeria, jotka kannattavat sillan kantta.

Sillasta osa retkeilyreittiä

Silta sijaitsee vilkasliikenteisen Oulun ja Kajaanin välillä kulkevan tien vieressä ja se on ollut myös varsin suosittu turistinähtävyys.

Jatkossa onkin tarkoitus saada silta osaksi retkeilyreittiä, Utajärven tekninen johtaja Mirja Savolainen kertoo.

- Meillä on tarkoitus tehdä tästä patikointireitin aloituspiste. Tästä jatkettaisiin noin kymmenen kilometrin reittiä Rokualle.

Lue seuraavaksi