Superpesiksessä saa tilanteen tarkastaa videolta - vaikka Ylen kamerasta

Koskenkorvan Urheilijoiden ja Pattijoen Urheiljoiden välisessä ottelussa päätuomari tarkisti kiistanalaisen tilanteen Ylen kuvamateriaalista ja teki tuomionsa sen perusteella. Hän toimi täysin oikein.

urheilutuomarit
Pesäpallomaila ja pesäpallokypärä
Yle

Superpesiskauden päätöskierroksella tiistaina nähtiin mielenkiintoinen tilanne, kun Koskenkorvan Urheilijoiden ja Pattijoen Urheiljoiden välisessä ottelussa päätuomari tarkisti kiistanalaisen tilanteen Ylen videokamerasta. Päätuomari Jouni Laitinen katsoi videolta, saiko Pattijoen pelaaja kopin vai ei ja teki päätöksen, ettei tilanteessa koppia ollut.

- Tuomari toimi täysin oikein. Tilanteen tarkistaminen jälkikäteen videolta on ollut mahdollista jo kymmenen vuotta, kertoo Pesäpalloliiton tuomarijohtaja Tapani Hotakainen.

Se mistä tilanteita tarkastellaan on käytännön sanelemaa. Seuroilta löytyvät omat otteluvideot, mutta niiden taso ei ole taattu. Mahdollista on käyttää esimerkiksi Ylen videomateriaalia, jos kuvauskalustoa on paikalla.

Videolta tarkastaminen harvinaista

Ihan jokaista kyseenalaista tilannetta ei kuitenkaan ole perusteltua lähteä jälkikäteen tarkastamaan. Hotakainen puhuu "kulminaatiopisteen tapahtumista", kun tuomarin on syytä lähteä videoiden ääreen.

- Ei lähdetä siitä, että jokainen kotiutuskilpailu tai pesäkilpailu katsotaan videolta, Hotakainen sanoo.

Hän kertoo, että tilanteita tarkastetaan myöhemmin videolta kahdesta kolmeen kertaan vuodessa. Superpesiksessä suhtaudutaan pääsääntöisesti hyvin käytäntöön.

- Kun tiedetään, että asia menee faktisesti oikein, on se helpompi hyväksyä niin tuomiosta hyötyvän kuin häviävänkin osapuolen kannalta.