Korvamato - se soi, soi ja soi - eikä lakkaa

Se on kaikkia meitä joskus kiusannut ilmiö. Se on karmein kappale tai suurin inhokki ikinä, eikä se lakkaa soimasta kuin itsestään. Se lohduttaa, ettei korvamato ole neurologinen tai fysiologinen tai edes psykologinen vaiva, eikä se liity sairauksiin.

Lääkäri Juuso Rajala tutkii potilaan korvaa Puolangan terveysasemalla. Kuva: Kalle Heikkinen / Yle

Päähän soimaan jäänyttä kappaletta ei voi selittää millään. Siellä se korvamato vaan soi. Virallisesti se on tahdosta riippumatonta musiikin kuuntelua.

- Kukaan ei voi osoittaa selvää syytä. Ei edes yhteyttä mihinkään mielenterveyshäiriöön, sanoo Aalto-yliopiston tietotekniikan tutkimuslaitoksen tutkija Lassi A. Liikkanen lohduttavasti.

Korvamadolle ei ole löytynyt edes neurologista tai fysiologista tai psykologista selitystä.

Oikeasti korvamato on sitä, että ihmisen mieleen palautuu osa tai pätkä jostakin kappaleesta syystä tai toisesta. Sitten se alkaa toistua eri lailla lyhyinä tai pidempimä pätkinä.

Yliedustettuina ovat uudet kappaleet, mutta vanhakin kappale voi joskus päätyä korvamadoksi.

Kukaan ei voi osoittaa selvää syytä. Ei edes yhteyttä mihinkään mielenterveyshäiriöön.

- Ihmisten kokemukset näistä ovat hyvin vaihtelevia. Siihen vaikuttaa aika paljon se, kuinka paljon ihmisellä on musikaalista koulutusta tai kompetenssia, tutkija Lassi A. Liikkanen selittää.

Määräävimpiä tekijöitä on se, kuinka paljon ihminen päivittäin käyttää aikaa musiikin parissa.

Voi liittyä uuden oppimiseen

Liikkasen mukaan korvamato saattaa liittyä uusien asioiden oppimiseen.

- Yksi on se, että se muistikuva aivoissa ei ole vielä tarpeeksi vahvistunut. Tällöin tämä liittyy siihen, kun muistijäljet siirtyvät hippokampukselta aivokuoreen, Liiikkanen sanoo.

- Tämä on vasta hypoteesi, mutta se voisi sopia aivojen toimintaan, Liikkanen jatkaa.

Hänen mukaansa ympäristön vaikutus päässä soimiselle on selkeä. Esimerkiksi jonkin levyn kannen näkeminen voi laukaista kokemuksen ja sitä kautta korvamadon.

Liikkasen mukaan vielä ei ole erityisesti osoitettu, kuinka korvamadosta pääsee eroon. Keinojakin on, mutta niiden toimivuudesta ei ole takeita.

Tutkijan mukaan korvamatoja voi yrittää häiritä muulla sisällöllä tai niitä voi karkottaa samalla musiikilla.

- Mutta mitään ihmelääkettä ei ole keksitty, Liikkanen toteaa.