Oppositio budjetista: Oikea suunta, muttei riitä

Keskustan Kimmo Tiilikainen vaatii konkreettisia toimenpiteitä työllistämiseen. Perussuomalaisten Timo Soini suhtautuu Tiilikaista myönteisemmin elvytystoimiin.

Budjetti 2014
Kimmo Tiilikainen.
Yle

Oppositiopuolueet eivät suoralta kädeltä tyrmää valtiovarainministeriön tuoretta budjettiesitystä. Gallupeissa Suomen suurimmaksi puolueeksi nousseen keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtajan Kimmo Tiilikaisen mukaan budjettiesityksessä "ei ole mitään järisyttävän uutta". Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini puolestaan arvioi esitystä "rutiininomaiseksi" ja "varovaiseksi".

Tiilikainen kaipaa budjettiesitykseen lisää konkreettisia toimenpiteitä suomalaisten työllistämiseksi ja yrityksile kannusteita kasvuun.

- Pk-yrityksille on saatava vastaavat verokannusteet yritysmuodosta riippumatta, kuin mitä yhteisöveron alennus tuo suurille yrityksille.

Elvytys ei Tiilikaisen mukaan ratkaise Suomen talouden suuria ongelmia.

Timo Soini on Urpilaisen kanssa samaa mieltä Suomen talouden vaikeasta tilanteesta.

- Taustalla tietysti on isoimpana mörkönä eurokriisi, joka ei voi olla yllätys kellekään.

Soini vaatii muun muassa pienyritysten työvoimakustannuksien alentamista ja opiskelijoiden hoputtamista valmistumaan entistä nopeammin. Elvytykseen Soini suhtautuu Tiilikaista myönteisemmin.

- Kyllä nyt mielestäni tarvitaan elvytystä, vaikka sitä niin kauheasti kritisoidaan. Varmaan miljardi on maksimi, mutta 300 miljoonaa on liian vähän, Soini sanoo.

Sekä Tiilikaisen että Soinin mukaan maltillinen ja pitkäkestoinen palkkaratkaisu olisi Suomen talouden kannalta elintärkeä.