Kiinteistövälittäjä: "Pisimmillään meillä on ollut kuusi kauppaa ketjussa"

Pankit asettavat asuntolainan hakijalle aiempaa jämäkämmät lainaehdot ja vaativat yhä useammin omarahoitusta. Kun kiinteistövälittäjät suosivat samaan aikaan omamyyntiehtoja, seurauksena voi olla asuntokauppaa hidastava ketjuuntuminen.

Kotimaa
Kuva kirkon puutarhan remontoinnista.
YLE / Petri Puskala

Kiinteistövälittäjien mukaan pankkien aiempaa jämäkämmät lainaehdot, vaatimukset lainanhakijan omista säästöistä ja kiinteistövälittäjien omamyyntiehdot mutkistavat asuntojen ostoa ja myyntiä.

Omamyyntiehto tarkoittaa sitä, että uuden kodin hankinta alkaa edellisen myynnillä. Asuntokauppaa hierottaessa edellinen asunto on saatava myydyksi ennen uuden sopimuksen syntymistä.

- Pisimmillään meillä on ollut kuusi kauppaa ketjussa, SKV-kiinteistövälityksen Mikkelin myyntijohtaja Kai Weckström sanoo.

Ketjuuntuminen pidentää asuntokaupan myyntiaikoja, sillä yhden kaupan peruuntuminen vaikuttaa kaikkiin ketjun kauppoihin. SKV-kiinteistövälityksen Kuopion myyntijohtaja Irja Luomi huomauttaa ammattitaitoisen välittäjän pitävän ketjukaupan hallinnassa.

- Jos myytävään kohteeseen on tehty ehdollinen tarjous, niin myynti kohteessa jatkuu normaalisti kunnes ehto on poistunut, Luomi sanoo.

Nuoripari säästää sukanvarteen

Yksi ketjun lenkeistä voi olla ensiasunnon ostaja, johon pankkien omarahoitusvaateet vaikuttavat eniten. Pankkien lainaehdot ovat kiristyneet, ja yhä harvempi saa sadan prosentin asuntolainaa. Finanssivalvonta on antanut pankeille suosituksen kymmenen prosentin omarahoituksesta.

Asuntokauppojen varmistamiseksi useat kiinteistövälittäjät vaativat asiakkaalta rahoituksen varmistamista ennen tarjousmenettelyn aloittamista.

- Nuoret asunnon ostajat ovat poissa markkinoilta säästämässä rahoitusta, Weckström sanoo.

Weckströmin mukaan nuorten puuttuminen asuntomarkkinoilta näkyy Mikkelissä erityisesti omakotitalokaupan hiljenemisenä. Kaupungissa on tällä hetkellä myynnissä lähes 190 taloa. Weckströmin mukaan markkinoilla olleiden omakotitalojen määrä oli kolme tai neljä vuotta sitten alle kahdenkymmenen.

- On totuttu siihen, että ensiasunnoksi voidaan ostaa suoraan omakotitalo. Tässä on paluu entisaikoihin, jolloin asunnon osto aloitettiin yksiöstä.