1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Obama perui tapaamisen Putinin kanssa - syynä Venäjän Snowdenille myöntämä turvapaikka

Yhdysvaltain presidentin Barack Obaman ja Venäjän presidentin Vladimir Putinin oli määrä tavata kahden kesken syyskuussa.

Barack Obama ja Vladimir Putin G8-maiden kokouksessa Pohjois-Irlannissa 17. kesäkuuta. Kuva: Alexei Nikolsky / Ria Novosti

Yhdysvaltain presidentti Barack Obama on perunut tapaamisen Venäjän presidentin Vladimir Putinin kanssa. Presidenttien oli määrä tavata Moskovassa ensi kuussa.

Tapaamisen peruminen oli presidentti Obaman vastaus Venäjän päätökseen myöntää turvapaikka tietovuotaja Edward Snowdenille. Päätös heijastaa myös Yhdysvaltojen turhautumista Venäjään monissa muissa kysymyksissä, kuten ohjuspuolustuksessa ja ihmisoikeuksissa.

Obama aikoo osallistua syyskuussa järjestettävään G20-ryhmän kokoukseen Pietarissa, mutta ei aio tavata Putinia kahden kesken.

Venäjä sanoo olevansa pettynyt siitä, että Obaman vierailu peruuntui.  

Moskovan-vierailun sijaan Obama aikoo matkustaa Tukholmaan. Suomen presidentinkanslialla ei ole tietoa, onko Obaman matkaohjelmaan lisätty Ruotsin lisäksi muita maita.

Valkoisen talon kansallisen turvallisuuden neuvonantaja Ben Rhodes sanoi, että Venäjän viime viikolla tekemä päätös uhmata Yhdysvaltoja ja myöntää Snowdenille turvapaikka huononsi Yhdysvaltain ja Venäjän entuudestaan vaikeita suhteita. Presidentti Obama sanoi haastattelussa tiistaina olevansa "pettynyt" Venäjän päätökseen. Hänen mukaansa päätös heijastaa "pinnan alla olevia haasteita" Yhdysvaltain suhteessa Venäjään.

Yhdysvaltain ulkoministeri John Kerry ja puolustusministeri Chuck Hagel valmistelevat edelleen perjantaille suunniteltua tapaamista Washingtonissa Venäjän ulko- ja puolustusministerien kanssa.

Päivitetty 10.8. klo 11.41: Lisätty tieto siitä, että tapaamisen peruminen heijastaa myös Yhdysvaltojen turhautumista Venäjään muissakin kuin Snowden-kysymyksissä.