1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

"Ruokohelvestä ei ollutkaan kultakaivokseksi"

Kymmenisen vuotta sitten moni viljelijä innostui ruokohelvestä, josta piti tulla niin paperin raaka-ainetta kuin varteenotettava energianlähdekin.

Kuva: Kyösti Vaara / Yle

Ruokohelven energiakäyttö on loppumassa. Maailman johtaviin turveteollisuusyrityksiin kuuluva bioenergian kehittäjä Vapo ei tee enää uusia viljelysopimuksia viljelijöiden kanssa, kun vanhat sopimukset umpeutuvat.

Ruokohelven kuljettaminen on osoittautunut kalliiksi ja sen polttaminen vaikeaksi.

Esimerkisi Tornion Voima Oy:ssä ruokohelven käytöstä ollaan luopumassa. Yhtiön toimitusjohtaja Aki Hakulinen sanoo, että syynä käytön hiipumiseen on lähinnä ruokohelven huono energiasisältö.

- Yksikköhinta tulee kalliiksi siinä vaiheessa, kun se menee palamaan. Helpi pitäisi kasvattaa mahdollisimman lähellä, koska yhteen kuormaan ei mahdu kuin kolmasosa siitä, mitä esimerkiksi turverekassa tulisi tavaraa. Kuljetusmatkan pitäisi olla siis lyhyempi kuin turpeella. Lisäksi ruokohelpipaalit täytyy käyttökohteessa murskata jonkin muun polttoaineen kanssa yhdessä, koska pelkällä ruokohelvellä ei pystytä laitosta käyttämään. Ruokohelpisilppu ei mahdu niihin kuljettimiin, Hakulinen perustelee.

Energianlähteestä kuivikkeeksi

Kemiläisellä Antti Pasasella on ruokohelven viljelystä usean vuoden kokemus. Viljelyalaa hänellä on 27 hehtaaria.

Pasanen on tietoinen ruokahelven energiakäytön loppumisesta.

Sitä vartenhan tätä alettiin viljellä, kun Vapo tätä aikaisemmin osti.

Antti Pasanen

- Sitä vartenhan tätä alettiin viljellä, kun Vapo tätä aikaisemmin osti. Tuotteesta saatava raha ei ole vastatannut sitä mitä luvattiin, mutta ei tämä ihan nollatuote ole ollut.Kyllähän tässä on paljon hyviäkin puolia, mutta ei  todellakaan ihan niin kultakaivos kuin Vapo aiemmin mainosti, Pasanen hymähtää.

Pasasen kasvattama ruokohelpi menee nykyisellään pihattonavettoihin kuivikkeeksi.

Paperituotanto Kiinaan

Meri-Lapin Maatalousneuvos Oy:n omistaja Matti Vaajoensuu veti kaikkiaan yhdeksän vuotta EU-projektia, jolla ruokohelven viljelyä ja käyttöä edistettiin. Siitä piti tehdä myös paperia.

- Se kaatui siihen, että paperiteollisuus ei ollut valmis investoimaan. Nyt paperin valmistuksen kehittäjä on muuttanut Kiinaan kehittämään ideaansa, Vaajoensuu tietää.

Ruokohelven käyttö ja viljely alkoi hiipua vuoden 2007 paikkeilla. Viljelyala on pienentynyt. Vaajoensuu muistaa omankin innostumisensa asiaan.

- Me teimme kaikenlaisia ponnistuksia helven hyödyntämiseksi. Itsekin innostuin viljelemään sitä. Nyt ruokohelpi jää lepäämään. Toivottavasti joskus koittaa sen toinen tuleminen, Vaajoensuu toivoo.