1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Kirkkoveneessä lauletut ruokottomuudet kuumottivat korvia

Oulun juhlaviikkojen ensimmäisessä makrokonsertissa kaikuivat satavuotiaat isojen poikien laulut. Ruma sana sanottiin ennenkin niin kuin se on.

Kuva: Antti Pylväs/ Yle

Peräpäässä pahat pojat laulavat satavuotiaita ruokottomuuksia ja yleisö huolehtii korvat punaisena kirkkoveneen soutelusta Oulujoella. Oulun juhlaviikkojen makrokonserttien sarja on avattu.

- Mieliinpainuva kokemus, luonnehti kirkkovenettä soutanut Heli Metsäpelto.

Isojen poikien lauluja veneessä laulanut Pentti Amore huomasi kirkkoveneessä kuumottavien korvien lämmittävän vaikutuksen.

- Mahdottoman hieno idea. Korvat punoittavat sekä yleisöllä että esiintyjillä, mutta ehkä näihin alkaa itse hiljalleen tottua. Kirkkoveneessä pornolauluja, onhan se hieno kokemus, Amore myhäilee.

Kansanperinne talteen

Pentti Amore ja Katz ovat esittäneet vanhoja ruokottomuuksia jo pidemmän aikaa. Tavoitteena on ollut myös elvyttää vanhaa perinnettä.

- Ne ovat osa meidän katoavaa kansanperinnettä, joka on ihan suomalaisen populaarimusiikin syntyynkin osaltaan vaikuttanut, Amore pohtii.

- Mahtavaa suomen kieltä se on, vaikka onkin ehkä vähän karskia. Siellä on paljon ammennettavaa. Rupesi ihmetyttämään, että miksi nyt internetin aikakaudella tämmöinen perimä on kuolemassa.

Levymogulikin ihastui lauluihin

Legendaarisen Love Records levy-yhtiön perustaja Atte Blom on myös vaikuttunut Pentti Amoren ja Katzin perinnetyöstä.

- Hän kuuli meidän keikan ja sanoi sitten, että etteköhän te tee tuosta levyn. Se on nyt tekeillä.

Isojen poikien laulut kirkkoveneessä oli ensimmäinen tapahtuma Oulun juhlaviikkojen makrokonserttien sarjassa.