1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Teiniraskaudet vähentyneet 2000-luvulla

Raskauksien määrä on laskenut erityisen nopeasti alle 18-vuotiaiden ikäryhmässä. Alaikäisten raskaudet ovat vuodesta 2005 vähentyneet lähes 40 prosenttia.

Kuva: Yle

Teiniraskaudet käyvät yhä harvinaisemmiksi. Alle 20-vuotiaiden raskaudet ovat vähentyneet tasaisesti 1970-luvulta. Erityisen nopeaa lasku on kuitenkin ollut 2000-luvulla. Tämä johtuu siitä, että 1990-luvun lama nosti hieman teiniraskauksien määrää. Surkeassa taloustilanteessa ei järjestetty seksivalistusta, ja kouluterveydenhuollon varoja vähennettiin.

Nyt tilanne on kuitenkin korjaantunut, sanoo Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimusprofessori Mika Gissler.

- Nykyään kaikki koululaiset saavat seksuaalivalistusta kouluissa, ja terveystieto on pakollinen oppiaine. Myös kouluterveydenhuoltoa on kehitetty. Tämä näkyy nyt hyvin meidän tilastoissamme.

Läheiset saattavat vaatia aborttia

Vuosittain noin tuhat alaikäistä tulee raskaaksi. 80 prosenttia heistä tekee abortin. Usein lähipiiri vaatii sitä.

Demi Aulos oli 16-vuotias, kun sai tietää odottavansa lasta. Hieman yli vuoden ikäisen Viima-pojan äiti muistelee halunneensa pitää lapsen alusta asti.

- Painostusta aborttiin oli paljon. Eräs kaukainen sukulainenkin soitti, ja sanoi että nyt hoidat sen pois alta, Aulos kertoo.

Oman pään pitämisessä auttoi lapsen isä, joka myös kannatti perheen perustamista. Nuoren perheen alkutaival ei kuitenkaan ollut pelkkää lasten leikkiä.

- Parisuhteen osalta kaikki meni aluksi ihan metsään. Kun Viima oli puolen vuoden ikäinen, olimme vähällä erota. Saimme pitkän joululoman aikana kuitenkin asiat selvitettyä, ja nyt menee ihan kohtalaisen hyvin. Riitelemme kuitenkin paljon enemmän kuin ennen lapsen tuloa.

Tuki vanhemmille hajanaista

Väestöliiton perheneuvonnan koordinaattori Minna Oulasmaa on ohjannut nuorille äideille tarkoitettuja tukiryhmiä. Yhteiskunta ei tarjoa mitään erityistä tukea nuorille äideille. Neuvolat ja järjestöt pitävät tukiryhmiä vaihtelevasti eri puolilla maata. Mitään pelkästään teiniäitien auttamiseen keskittynyttä järjestöä ei ole.

Oulasmaa toivoo, että erityisesti nuorilla vanhemmilla olisi mahdollisuus saada tukea parisuhteen vaalimiseen. Teiniäiti jää usein yksinhuoltajaksi. Yli puolet alaikäisistä äideistä ei asu puolison kanssa.

- Parisuhde on aikamoisissa haasteissa, kun kaksi nuorta ihmistä saa vauvan. Kun vanhemmat ovat nuoria, on tärkeää että heidän omilta vanhemmiltaan on saatavissa tukea, Oulasmaa sanoo.

Demi Aulos asuu nyt puolisonsa ja lapsensa kanssa alle kilometrin päässä oman äitinsä kotoa. Äiti on ollut korvaamaton apu ja aina ensimmäinen, jolle soitetaan lastenhoitajaa tarvittaessa. Lastenhoitoavulle on ollut tarvetta hieman yli vuoden ajan. Sinä aikana on käyty läpi tunteiden koko kirjo.

- Äitiys on samaan aikaan ihan parasta ja ihan kamalaa.