Sveitsi haluaa eristää turvapaikanhakijat julkisilta paikoilta - järjestöt tuomitsevat suunnitelman rasistisena

Muutama sveitsiläinen kaupunki suunnittelee estävänsä turvapaikanhakijoiden pääsyn kirkkoihin, kirjastoihin ja leikkipuistoihin. Ihmisoikeusjärjestöt tuomitsevat suunnitelman.

Ulkomaat
Ihmisiä ottamassa aurinkoa uima-altaiden ja järven äärellä.
Laurent Gillieron / EPA

Sveitsissä suunnitellaan turvapaikanhakijoiden pääsyn estämistä julkisille paikoille, kertoo Britannian yleisradioyhtiö BBC. Muutama sveitsiläinen kaupunki kaavailee rajoittavansa turvapaikanhakijoiden pääsyä muun muassa kirjastoihin, kirkkoihin, leikkipuistoihin ja uima-altaille.

Viranomaisten mukaan rajoitukset ehkäisevät jännitteitä turvapaikanhakijoiden ja paikallisten välillä.

Jos suunnitelma toteutuu, turvapaikanhakijat tullaan asuttamaan erityisiin keskuksiin, kuten entisiin armeijan parakkeihin. Ensimmäinen parakki on jo avattu Bremgartenin kaupungissa.

Menzingenin kaupungin pormestari Roman Staubin mukaan turvapaikanhakijoiden pääsy "herkiltä alueilta", kuten koulujen läheisyydestä pitää kieltää.

- Se on todellakin erittäin vaikeaa aluetta, koska siellä turvapaikanhakijat voivat tavata koululaisiamme - nuoria tyttöjä tai poikia, Staub sanoi.

Bremgartenissa turvapaikanhakijat eivät myöskään pääse kirkkoon.

Sveitsissä turvapaikanhakijoita on paljon enemmän kuin Euroopassa keskimäärin. Heitä on yksi 332 asukasta kohden, kun Euroopan maiden keskiarvo on yksi 625 asukasta kohden. Tällä hetkellä noin 48 000 ihmistä hakee Sveitsistä turvapaikkaa.

YK: Turvapaikanhakijoilla liikkumisen vapaus

Ihmisoikeusjärjestöt tuomitsevat Sveitsin suunnitelmat ja pitävät niitä rasistisina. YK:n pakolaisjärjestön UNHCR:n mukaan turvapaikanhakijoita koskee liikkumisen vapaus.

- He ovat Sveitsissä laillisesti, eivätkä he ole tehneet rikoksia, UNHCR:n tiedottaja Dan McNorton sanoi.

UNHCR:n mukaan pakolaisten leimaamista pitää välttää ja kotoutumista tukea. Lisäksi heitä varten on luotava vastaanottava ilmapiiri.

- Usein kyseessä ovat lapset, naiset ja miehet, jotka ovat paenneet sotaa tai syytteitä, ja jotka toivovat pääsevänsä takaisin normaaliin arkeen, McNorton sanoi.

Vastineeksi pakolaisten ja turvapaikanhakijoiden tulee kunnioittaa sen maan lakeja, joissa he oleilevat.

Sveitsin hallituksen mukaan rajoitukset eivät ole virallisia liikkumiskieltoja. Se kuitenkin myöntää, että maahanmuuttovirasto hyväksyi rajoitteet yhteistyössä kaupunkien kanssa.