1. yle.fi
  2. Uutiset

Japanin ja Kiinan saarikiista kuumenee jälleen

Japani kutsui Kiinan suurlähettilään puhutteluun kiinalaisalusten seilattua Senkaku-saarten lähelle. Kiina pitää Diaoyu-saariksi kutsumaansa aluetta omanaan. Japanilaisten ja kiinalaisten näkemykset toisistaan ovat tuoreen mielipidetiedustelun mukaan vajonneet pohjalukemiin.

Ulkomaat
Karttagrafiikka
Yle Uutisgrafiikka

Japanin ja Kiinan pienestä saariryhmästä käymä kiista on jälleen kuumentumassa. Japani kutsui Kiinan suurlähettilään puhutteluun sen jälkeen, kun joukko kiinalaisaluksia seilasi Japanin hallitsemien Senkaku-saarten vesille.

Japanin ulkoministeriön mukaan kiinalaislaivat ovat edelleen alueella.

Kiina pitää Diaoyu-saariksi kutsumaansa aluetta omanaan ja maat ovat nokitelleet saarien hallinnasta lukuisia kertoja. Saarten läheisillä merialueilla on merkittäviä raaka-aine-esiintymiä.

Tuoreen mielipidetiedustelun mukaan kiinalaisten ja japanilaisten näkemykset toisistaan ovat vajonneet huonoimmalle tasolleen lähes vuosikymmeneen. China Daily -lehden ja japanilaisen Genron NPO -ajatushautomon teettämän kyselyn mukaan 93 prosentilla japanilaisista ja 90 prosentilla kiinalaisista on joko erittäin tai melko kielteinen kuva naapurimaansa asukkaista.

Suurin syy näkemysten huonontumiseen on maiden välinen saarikiista.

Lähteet: AFP

Lue seuraavaksi