Lahden satamassa käy historiallinen pärinä

Viikonvaihteessa järjestettävä Historic Rally tuo vanhat ralliautot ihasteltavaksi Lahden satamaan, jolloin ajetaan kolmen vuoden tauon jälkeen yleisöerikoiskoe. Tapahtuman mediaofficer Mika Laaksonen suosittelee bongaamaan satamasta esimerkiksi Lancia 037:n sekä Jari-Matti Latvalan Audin Quattron.

urheilu
Jari-Matti Latvala joutui työntämään autonsa lähtöviivalle.YLE / Juha-Pekka Huotari

Lahti Historic EM ralli kisat alkavat tänään perjantaina startilla Lahden satamasta kello 15, mutta autoja voi ihailla jo tuntia ennen kisan alkua. Lahdessa Historic Rallylla on ollut vankkumaton suosio ja tänä vuonna ilmoittautuneita on reilu 70.

Tapahtuman mediaofficer Mika Laaksonen toteaa, että rallin viehätys perustuu historian havinaan. Kauneus on aina katsojan silmässä, mutta moni asia on vanhoissa autoissa erilaista kuin uusissa moottoriurheiluautoissa.

- Ne näyttävät erilaisilta ja kuulostavat erilaisilta. Niitä ei nää liikenteessä, kun taas nykyään ralliautot ovat tavallisten autojen näköisiä, Laaksonen perustelee.

Ralliin kelpaavat kaikki yli 25 vuotta vanhat autot. Tällä hetkellä mukaan pääsevät siis niin sanotut kasariautot.

- Historiaan siirtyvät kaikki nykyisetkin autot jossakin vaiheessa, Laaksonen naurahtaa.

Laaksonen lupaa, että vanhoja legendoja ralleissa vilahtaa.

- Jari-Matti Latvala ajaa Audi Quattrolla ja eräällä norjalaisella on Lancia 037. Se auto herättää huomiota ja on harvinainen tänäkin päivänä. Monen mielestä se on niitä kauneimpia ralliautoja.

Lauantaina autot nähdään vielä satamassa kello 14.

- Eihän se erikoiskoe ole pitkä, mutta totesimme, että kolme vuotta sitten tämä oli hieno tapahtuma ja ihmisiä oli paljon. Laji tuodaan sinne, missä ihmiset ivat luontaisesti.