Helsingin laskusotku jatkuu – maksumuistutuksia yhä viime vuoden laskuista

Helsingin kaupunki on lähettänyt tänä vuonna asiakkailleen yli 100 000 maksumuistutusta viime vuoden laskuista. Syynä on uusi tietojärjestelmä, jonka käyttöönotto viivästyi odotettua pidempään.

Kotimaa
Seteli ja lasku.
Anssi Leppänen / Yle

Helsingin kaupunki on tänä vuonna lähettänyt lähes 110 000 maksumuistutusta asiakkailleen vuoden 2012 laskuista. Viime vuoden laskuja koskevat maksumuistutukset on voinut maksaa ilman viivästyskorkoa ja perimispalkkiota.

Maksumuistutusten lähetys- ja perintätoimet aloitettiin vasta tänä vuonna, koska uusi käyttöjärjestelmä on vaatinut odotettua pidemmän käyttöönottoajan. Uusi SAP-järjestelmä otettiin käyttöön vuoden 2012 alussa.

- Emme osanneet kuvitella, että uuden tietojärjestelmän käyttöönotto veisi puolitoista vuotta. Vuosi sitten priorisoimme asiat niin, että laskujen lähettäminen olisi mahdollista ensin, mutta emme odottaneet, että perintätoimintojen osalta aikaa menisi näin kauan, sanoo taloushallintopalvelun palvelupäällikkö Elina Tirkkonen.

Jonot purkautuvat pikkuhiljaa

Tänä kesänä vanhoja maksumuistutuksia on saatu viimein lähetettyä asiakkaille. Heinäkuun alussa lähettiin viimeinen suurempi perintäerä. Tavalliset laskut ovat lähteneet tänä vuonna ajallaan.

Emme osanneet kuvitella, että uuden tietojärjestelmän käyttöönotto veisi puolitoista vuotta.

Elina Tirkkonen

- Jonot purkautuvat pikkuhiljaa. Suurin osa viime vuoden maksumuistutuksista on nyt lähetetty, mutta vielä yksittäisiä laskuja on lähettämättä, Tirkkonen sanoo.

Viime vuonna uudessa laskutusjärjestelmässä ilmenneet ongelmat saivat kaupungin laskutuksen kangertelmaan pahasti. Tuolloin lähes 200 000 laskua jäi kokonaan lähettämättä. Viime vuonna maksamattomia laskuja peritään tänä vuonna arviolta yli 10 miljoonan euron arvosta.

Kaupunki on saanut runsaasti palautetta puolitoista vuotta jatkuneesta laskusotkusta. Viime vuonna puheluita taloushallinnon asiakaspalveluun tuli kuukausittain noin 8000. Tänä vuonna puheluiden määrät ovat pudonneet viiteen tuhanteen.