Savon koulutuskuntayhtymän uusi johtaja toivoo pikaista ratkaisua tilaongelmaan

Vaihtoehtoina ovat nykyisen ammattiopiston Presidentinkadun tilojen mittava peruskorjaus tai kokonaan uudet tilat Savilahdessa Technopoliksen lähellä.

Kuva: Veli-Pekka Hämäläinen / Yle

Savon koulutuskuntayhtymän uusi johtaja Esa Karvinen toivoo nopeita päätöksiä Kuopion ammatti- ja aikuiskoulutusyksikön tiloista. Nykyiset tilat Presidentinkadulla ovat ahtaat ja vanhanaikaiset. Kuntayhtymän uusi johtaja, Uudeltamaalta Savoon siirtynyt Esa Karvinen haluaisikin jo syksyn aikana periaateratkaisun siitä, peruskorjataanko nykyiset tilat täysin vai rakennetaanko kokonaan uudet Savilahteen Technopoliksen tuntumaan.

Hintalappu molemmissa vaihtoehdoissa on jopa 40 miljoonaa.

- Jos päädytään peruskorjaukseen, se maksaa saman verran kuin uudisrakennus. Jos me lähdemme uudisrakennukseen, niin silloinhan on ajatuksena, että tästä Presidentinkadun kiinteistöstä luovuttaisiin ja myynnistä saataisiin rahoitusta uudisrakennukseen. Puhutaan kuitenkin vuosista, useammasta vuodesta ennen kuin me pääsemme tähän tilanteeseen.

Ammatillinen koulutus kaikkineen on uusien haasteiden edessä niukkenevien resurssien ja nopeasti kasvavien uusien vaatimusten myötä.

- Meiltä vähenee seuraavien kolmen vuoden aikana yhteensä 235 opiskelupaikkaa ja samalla rahoitus vähenee. Olemme käyneet keskusteluja, kuinka vähenevät resurssit voidaan käyttää järkevällä tavalla.

Koulutuskuntayhtymässä on tehty selvitys sen omistamista kiinteistöistä. Niitä on kuntayhtymän tarpeisiin nähden liikaa.

- Esimerkiksi Kuopiossa toimipisteitä on useissa paikoissa ja niissä olisi keskittämisen tarvetta. Kiinteistöjen käyttöasteiden on oltava kohdillaan ja vapautuvia resursseja voidaan suunnata opetukseen.