Nainen haluaa näyttää hyvältä urheilukentälläkin

Meikkiä, rusketusta, näyttäviä rakennekynsiä, paikoillanne, valmiit ja pam. Toinen toistaan kauniimmat ja laitetummat naisjuoksijat pyrähtävät juoksuun pian alkavissa yleisurheilun MM-kilpailuissa. Miksi nykypäivän naisurheilijat tälläytyvät kisoihin? Miksei niin tehty ennen? Vai tehtiinkö? Johtuuko kauneuskilpailu yleisurheilussa sponsorisopimuksista?

urheilu
Nooralotta Neziri ja Lotta Harala onnittelevat toisiaan nuorten EM-kisojen 100 metrin finaalin jälkeen.
Lehtikuva

Televisiosta tulee yleisurheilua. Kotikatsomossa päivitellään meikattuja naisurheilijoita ja pohditaan, miksi urheilijat ovat täydessä meikissä ja näyttävissä rakennekynsissä, vaikka olennaista on päästä nopeammin, korkeammalle ja voimakkaammin.

Kotikatsomon penkkiurheiluveteraani väittää, että ilmiö on uusi ja liittyy sponsoreiden miellyttämiseen. Kauniit huomataan sponsorikilpailussa.

Penkkiurheilijaveteraani jatkaa, että parikymmentä vuotta sitten ei kilparadoilla keskitytty ulkonäköön vaan urheiluun. Pitääkö tämä paikkansa?

Nainen haluaa aina näyttää hyvältä. Omalla tavallaan se kuuluu naisena olemiseen.

Ringa Ropo

Suomen Urheiluliiton hallituksen jäsen ja entinen huippu-urheilija Ringa Ropo ampuu alas moiset väitteet. Jokainen nainen haluaa olla edustava julkisessa esiintymisessä ja urheilukilpailu on julkista esiintymistä.

- Kyllähän naiset on esiintyessään aina olleet huoliteltuja. Muistan itsekin, että koin sen omalla tavallaan esiintymistilaisuutena. Siihen aikaan ei ollut rakennekynsiä mutta ripsiväriä laitoin. Minusta on aika upeaa, että siellä näkyy pitkiä näyttäviä kynsiä. Käytännön ihmisenä kyllä mietin, miten he saavat nosteltua painoja niiden kynsien kanssa, Ringa Ropo nauraa.

Jokainen tälläytyy omasta halustaan

Ringa Ropo jatkaa, että ei näe asiassa mitään ihmeellistä. Hänen mukaansa kyseessä ei ole vain tämän ajan ilmiö.

- Nainen haluaa aina näyttää hyvältä. Omalla tavallaan se kuuluu naisena olemiseen. Varmastikin urheilevat nuoret naiset ovat siinä iässä, että laittautuminen on luonnollinen osa jokaisen elämää, Ropo pohtii.

Väite sponsorien miellyttämisestä saa Ringa Ropolta hersyvän naurun.

- Voihan sitä tarkastella tietysti siltäkin kantilta. Sponsori, joka satsaa euronsa urheilijaan, on varmasti mielissään, jos urheilija näyttää hyvältä. En kuitenkaan usko, että kukaan urheilija tekee sitä kenenkään käskystä, vaan aivan omasta halustaan.