Lavatanssien tenhovoima ei himmene

Suomalaiset harrastavat lavatansseja entistä enemmän. Tämä näkyy tanssilavoilla ja tanssikurssien kysynnässä.

ilmiöt
tanssijat
Mikko Tuomikoski / Yle

Tanssilavoilla näkee enemmän ja enemmän tanssinharrastajia, jotka ovat tulleet nimenomaan nauttimaan tanssin huumasta. Tanssin harrastajien määrän kasvu näkyy myös tanssikursseilla, joissa lavatanssiryhmät ovat usein täynnä.

Innokkaimmat harrastajat treenaavat tanssit kotona ja lähtevät sitten lavoille katsomaan, miten tanssit sujuvat aidossa lavatilanteessa, orkesterin tahdittamana.

Kokenut tanssin ammattilainen ja opettaja, nastolalainen Tarmo Valmela tietää, että tanssinharrastajat ovat vaativaa väkeä.

Tanssiorkesterin pitää tietää, missä rajoissa kunkin tanssin tempo voi olla ja huono orkesteri saa niskaansa vihaista palautetta.

- Jos orkesteri ei osaa hommaansa ja tempo heiluu eikä bändi svengaa, ei tanssimisestakaan tule mitään ja yleisö antaa varmasti palautetta, kertoo Valmela.

Lavatanssien harrastajat opettelevat yleensä laajan skaalan tansseja, sillä jos harrastaa vaikka pelkkää jiveä, voi illan tanssirupeama jäädä lyhyeksi.

- Aika paljon kysytään myös yksityistunteja. Silloin tosin on usein kyse hääparista, joka haluaa selviytyä kunnialla tärkeästä tehtävästä.

- Valssi on loppujen lopuksi aika helppo ja mukava väylä tanssiharrastukseen, sillä valssissa kaikki perustuu kävelyyn ja se on helppo oppia, muistuttaa Valmela.