1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. luonto

Kyyhkyjahti avaa metsästyskauden, saalisodotukset ovat korkealla

Suotuisien säiden ansiosta sepelkyyhkyn pesinnät ovat onnistuneet hyvin, mikä parantaa saalismahdollisuutta. Kyyhkykannat ovat kasvaneet koko maassa. Kymenlaaksossa saatiin viime vuonna saaliiksi runsaat 14 000 sepelkyyhkyä.

luonto
Tuomo Häkkinen: Sepelkyyhky
Tuomo Häkkinen

Monen metsämiehen ja -naisen mieli alkaa muuttua levottomaksi ja syke nousee elokuun kymmenennen päivän lähestyessä. Kyyhkyjahti avaa uuden metsästyskauden toden teolla.

Vilkasliikkeisiä siivekkäitä keräännytäänkin jahtaamaan suurin joukoin peltojen laitamille. Kymenlaaksossakin viljojen ja herneen puinnit on jo aloitettu ja sänkipellot keräävät kyyhkysiä puoleensa magneetin lailla.

Vaikka mieli halajaa saalista ja pyyntivietti on korkealla, pitää metsästäjän kauden alkuinnostuksessa muistaa vastuunsa.

- Jos pellolta on sato korjaamatta, ei siellä saa liikkua ilman maanomistajan lupaa. Ja pitää myös muistaa se, että ampuminen on kielletty 150 metriä lähempänä asutusta rakennuksesta, muistuttaa riistapäällikkö Erkki Kiukas Suomen riistakeskuksen Kaakkois-Suomen aluetoimistosta.

Onnistunut pesintä nostaa saalisodotuksia

Saalisodotukset alkavalle kyyhkyjahdille ovat korkealla. Sepelkyyhky on runsastunut koko maassa, niin myös Kymenlaaksossa. Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitoksen tilastojen mukaan maakunnassa saatiin viime vuonna saaliiksi yli 14 000 sepelkyyhkyä. Koko maassa kujertajia päätyi pivoon yli 220 000.

Loppukesästä peltojen laitamilla onkin näkynyt joukoittain sepelkauloja sähkölangoilla keikkumassa.

- Tänä vuonna pesinnät ovat onnistuneet hyvin suotuisien säiden ansiosta. Myös ravintotilanne on hyvä, esimerkiksi kyyhkylle tärkeää mustikkaa on paljon, selittää riistapäällikkö Kiukas.

Kyyhky on myös tehokas lisääntyjä. Se tekee suotuisina kesinä parikin poikuetta. Kyyhky munii kerralla yleensä kaksi munaa. Mikäli olosuhteet ovat yhtä hyvät kuin tänä vuonna, voi ensimmäisiä lentokykyisiä poikasia havaita jo alkukesästä, juhannuksen tietämillä.

Kyyhkyä osataan jo arvostaa

Menneinä vuosikymmeninä kyyhkyä ei osattu arvostaa ja se oli paikoin vahinkolinnun maineessa, etenkin alueilla, joissa se viihtyi suurina parvina viljanviljelyksillä. Nyt kyyhkynmetsästys on suosittua ja lintua osataan arvostaa.

- Sen on erittäin hyvänmakuinen lintu, riistapäällikkö Kiukas korostaa.

Lauantaina alkava kyyhkyjahti kestää lokakuun lopulle. Ampumaharjoittelu parantaa saalisvarmuutta ja vähentää riskiä saada aikaan haavakoita. Riistapäällikkö Erkki Kiukas muistuttaakin, että noutavan koiran käyttö on aina tärkeää lintujen metsästyksessä.

Lue seuraavaksi