1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Tavallinen sade festareiden suurin turvallisuusriski

Perjantaina käynnistyvän Jurassic Rockin turvallisuuspäällikkö Kai Hiltunen on varautunut turvallisuussuunnittelussa trombien lisäksi aivan tavalliseen vesisateeseen.

Kotimaan uutiset
Jurassic Rock 2012, sisäänkäynti tapahtuma-alueelle
Yle / Juho Liukkonen

Perjantaina Mikkelissä alkavaa Jurassic Rockia vietetään vaihtelevassa säässä. Jurassic Rockin turvallisuuspäällikkö Kai Hiltunen kertoo juuri sääolosuhteiden nousseen viimeisen neljän vuoden aikana olennaiseksi osaksi turvallisuussuunnittelua.

- Kun 2010 Porissa iski trombi festarialueelle, niin se oli lopullinen herättäjä. Tähän on tosiaan keskitytty aika paljon. Myös sitä on suunniteltu miten alue saadaan tarvittaessa tyhjäksi, Hiltunen kertoo.

Vaikka Hiltunen on varautunut trombeihin ja ukkosmyrksyihin, on suurin turvallisuusriski kuitenkin aivan tavallinen vesisade.

- Kuulostaa ehkä omituiselta, mutta pelkkä vesisade on suurin turvallisuusriski. Silloin ihmiset pyrkivät katettuihin tiloihin, ja meillä ei niitä paljoa ole. Se kuormittaa paljon katoksia ja telttarakennelmia. Ihmisten pakkautuminen on se suurin ongelma. Joku asiakas voi esimerkiksi kaatua, ja sadat ihmiset ympärillä eivät välttämättä huomaa ja polkevat päälle, Hiltunen arvioi.

Esiintymislava kestää tuulet ja tuiskut

Hiltusen mukaan tilanne ei ole toivoton, vaikka sääolosuhteet heittäytyisivätkin kolmipäiväisen rockin aikana hankalaksi. Hiltusen mukaan ulkoilmatapahtumissa on käytössä sellaista tekniikkaa, että ne kestävät myös myräkkää.

- Esimerkiksi esiintymislava kestää tuulta 35 metriä sekunnissa, Hiltunen kertoo.

Sähkökatkokset eivät Hiltusen mukaan ole tapahtuma-alueella todennäköisiä, sillä tapahtumalla on omat generaattorit.

- Jos valtakunnan verkko katkeaa, niin meillä jytinä jatkuu, Hiltunen sanoo.

Jurassic Rockin turvallisuusjoukoilla on käytössään varautumisjärjestelmä, jonka värikoodeilla viestitään henkilökunnan kesken mahdollisista vaaratilanteista.

- Jos tilanne vaatii, nostamme vaaratasoa aina ylöspäin. Esimerkiksi keltainen taso tarkoittaa sitä, että alamme tarkistaa telttojen kiinnityksiä, rakenteita sekä hätäpoistumisteiden esteettömyyttä, Hiltunen kertoo.

"Paniikki ei saa levitä"

15 000 ihmisten turvallisuudesta vastaa päivittäin Hiltusen lisäksi noin 160 järjestyksenvalvojaa. Hiltunen tiimeineen on tänä kesänä vastannut myös Seinäjoen Provinssirockin ja Joensuun Ilosaarirockin turvallisuudesta.

- Itselläni avaintekijänä on aina se, että asiakkaiden keskuuteen ei saa levitä paniikkia. Tärkeintä on tiedon saanti sinne kentälle esimerkiksi hurjissa sääoloissa. Järjestysmiehet voivat rauhoitella ihmisiä, että nyt näyttää hurjalta, mutta hetken päästä tämä on ohi, Hiltunen kertoo.

Turvallisuustiimi panostaa tänä vuonna perinteisten radiopuhelinten lisäksi sosiaalisessa mediassa tiedottamiseen. Jurassic Rockilla on myös oma mobiilisovellus, jota päivitetään koko ajan. 17. kesää tapahtumaturvallisuuden parissa työskentelevä Hiltunen odotteleekin viikonloppua hyvillä mielin.

- Nyt seison keskellä aluetta tekemättä mitään, se kertonee jo jostain, Hiltunen nauraa.