Yllättävä väite: Luvalliset graffitiseinät ovat lisänneet töhrimistä

Töhryistä on tulossa Helsingille 200 000 euroa suurempi lasku kuin viime vuonna, arvioidaan Helsingin rakennusvirastosta.

Kotimaa
Graffiti
Töhryistä koituu Helsingille tänä vuonna iso lasku.YLE Keski-Suomi / Jussi Lindroos

Luvattomat graffitit aiheuttavat Helsingille tänä vuonna entistä suuremman laskun. Projektijohtaja Kauko Haantie Helsingin rakennusvirastosta kertoo, että töhryjen siivoaminen maksaa kaupungille tänä vuonna 1,5 miljoonaa euroa.

Töhryistä koituu kaupungille 200 000 euroa suurempi lasku kuin viime vuonna. Haantien mukaan töhriminen on lisääntynyt voimakkaan alakulttuurin myötä.

- Töhrykulttuuria pitää Helsingissä yllä graffitialakulttuuri. Heille laiton tai luvaton graffiti on ainoa oikea graffiti. Heille on aivan sama onko luvallisia seiniä vai ei.

Haantien mukaan luvattomat graffitit ovat lisääntyneet toisaalta juurikin luvallisten graffitiseinien takia.

- Nyt näyttää olevan ilmapiiri, että kun luvallisia seiniä on niin se antaa vähän kuin luvan tehdä töhryjä muihinkin paikkoihin. Ilmapiiri on tälle suosiollinen. Tässä kulttuurissa ei ole tapahtunut mitään muuta muutosta kuin, että luvalliset seinät ovat lisääntyneet, Haantie puuskahtaa.

Värvärit houkuttelevat pahoille teille

Luvallisia graffitiseiniä Helsingissä on muun muassa Suvilahdessa, Kalasatamassa ja Jakomäessä. Kaiken kaikkiaan Helsingissä on tällä hetkellä 11 graffitiseinää.

- Minun mielestäni luvalliset graffitiseinät ovat sellaisia värväyspaikkoja. Siellä on myös värväreitä, jotka houkuttelevat nuoria mukaan tällaiseen toimintaan, Haantie sanoo.

Helsingissä eniten luvattomia graffiteja tehdään Kalliossa, Vallilassa, Malminkartanossa ja Kannelmäessä.

- Julkisia liikennevälineitä kuten metroa ja raitiovaunuja sotketaan säännöllisesti. Paljon sotketaan myös kouluja, päiväkoteja, puistonpenkkejä ja liikennemerkkejä, Haantie luettelee.

Töhryjen putsaus on Helsingissä jo varsin arkipäiväistä hommaa. Kaupungilla on parhaillaan käytössä kuusi puhdistusyksikköä, jotka pesevät töhryjä pois. Haantie sanoo, että keinot töhryjen kitkemiseen ovat vähäiset.

- Töhryihin ei pidä vain suhtautua positiivisesti. Kiinnijäämisriskiä tulee pitää yllä.