1. yle.fi
  2. Uutiset

Ulkomainen tuontileipä huolestuttaa leipomoita

Kuluttajien alentunut ostovoima, kova hintakilpailu ja ulkomainen tuonti huolestuttavat leipomoyrittäjiä. Tuonnin osuus markkinoista on Leipuriliiton mukaan jo kaksikymmentä prosenttia.

Kotimaan uutiset
Kädet letittävät pullapitkoa.
Kaisu Jansson / Yle

Leipomoalan yritykset työllistävät Suomessa vajaat 10 000 henkilöä. Alan toiminta- ja työllistämismahdollisuudet kärsivät tuonnin lisääntymisestä, kerrotaan Leipuriliitosta.

- Kotimaiset leipomot eivät ole kilpailijoita, vaan ihmisten ostokäyttäyminen. Tärkeintä on, että saamme ihmiset ostamaan leipäämme, eikä esimerkiksi ulkomaista halpaa patonkia, painottaa Leipomo- ja kondiittoriliike Pekka Heikkisen tuotantopäällikkö Juuso Marin.

Suomeen ulkomailta tuotava leipä leivotaan usein Baltian maissa, Ruotsissa tai Ranskassa. Tuontileivät ja -leivonnaiset ovat lähes poikkeuksetta teollisesti koneella tuotettuja. Halpa hintataso houkuttelee ostajia kääntymään tuontileivän puoleen.

- Se on siinä mielessä huolestuttavaa, että ulkomaiset tuotteet vievät työpaikkoja täältä kotimaasta, Marin sanoo.

Sata vuotta sataprosenttisesti kotimaista

Kajaanissa sata vuotta leipää paistanut Leipomo- ja kondiittoriliike Pekka Heikkinen on perheyritys, kuten valtaosa Suomen leipomoalan yrityksistä.

Meillä leipomokoneena on Terttua, Markettaa ja Lauraa.

Juuso Marin

Pekka Heikkisessä jauhotkin on tuotettu mahdollisimman lähellä, kertoo tuotantopäällikkö Juuso Marin.

- Ei minusta voi myydä kotimaista leipää, jos on ulkomaiset jauhot.

Leivät ja leivonnaiset valmistuvat Pekka Heikkisessä edelleen perinteitä kunnioittaen, käsin leipoen.

- Minusta on tärkeää, että leivällä on tarina ja kasvot. Meillä leipomokoneena on Terttua, Markettaa ja Lauraa, tuotantopäällikkö Juuso Marin nauraa.

Leipuriliiton Leipuripäivät järjestetään 9.-11. elokuuta Sotkamossa.

Lue seuraavaksi