Sähkölaskun tasaerissä maksamiselle ei kysyntää

Oulun Sähkömyynnin toimitusjohtaja Arto Sutinen kertoo, että asiakkaat ovat yllättyneet ensimmäisen talven laskuista, mutta uuteen laskutustapaan on jo totuttu eikä tiedusteluja tasaerälaskutusmahdollisuudesta ole juuri tullut.

Kotimaa
Etäluettava sähkömittari.
Etäluettava sähkömittari. Yle

Meri-Lappiin sähköä myyvistä yrityksistä kerrotaan, että yhä useampi kuluttaja tekee sopimuksen, jossa sähkönhinta on pörssisidonnainen tai solmittu kolmeksi kuukaudeksi. Esimerkiksi Oulun Sähkömyynnissä lyhyet sähkösopimukset ovat ajaneet jo pidempiaikaisten edelle.

- Tällä hetkellä suosiossa ovat juuri niin sanotut spottituotteet, joissa hinta vaihtuu kuukausittain. Ylivoimaisesti suosituimpia ovat kuitenkin kvartaalisopimukset, joiden hinta muuttuu kolmen kuukauden välein markkinoiden muutosten mukaan, kertoo Oulun Sähkömyynnin toimitusjohtaja Arto Sutinen.

Sutisen mukaan sähkösopimusten lyhentyminen liittyy laajempaan trendiin. Kuluttajat eivät halua sitoutua pitkiin sopimuksiin.

- Puhelinliittymäsopimuksissa ja tv-palveluissakihan mainostetaan, että ei pitkiä sitoumuksia. Luulen, että kyse o isommasta trendistä, että kuluttajat haluavat mieluummin lyhyitä ja markkinahintaisia kuin pitkäaikaisia sopimuksia, Sutinen pohdiskelee.

Kuluttajat tyytyväisiä

Energiapolar Oy:n toimitusjohtaja Timo Virikko arvioi, että etenkin pohjoisimmassa Lapissa luonnonolosuhteet saavat ihmiset turvaamaan sähkönhinnan pidempiaikaisilla sopimuksilla.

- Rovaniemi-Sodankylä-Kittilä -akselilla pakkaset paukkuvat kovemmin kuin Etelä-Suomessa. Etenkin sähkölämmittäjille, jotka eivät ole kaukolämmön piirissä, kahden vuoden sopimus tuo semmoista turvaa, että heidän kohdallaan pörssisähkööna ei ole ollut niin suurta suosiota, Virikko toteaa.

Meri-Lapissa on omaksuttu hyvin kulutukseen perustuva sähkölaskutus.

- Asiakkaat ovat yllättyneet ensimmäisen talven laskuista, mutta uuteen laskutustapaan on jo totuttu eikä tiedusteluja tasaerälaskutusmahdollisuudesta ole juuri tullut, Arto Sutinen toteaa.

Vaikka sähkölämmittäjillä voi talvikuukausien lasku olla jopa kolminkertainen kesälaskuihin verrattuna, ihmiset ovat Sutisen mukaan tyytyväisempiä kululutukseen perustuvaan laskutukseen kuin arviolaskutukseen.

- Kulutukseen perustuva laskutus on hyvin järkeenkäypää. Sen mitä on kuluttanut, niin sen joutuu maksamaan ja kysyntä tasaerälaskutukselle on ollut hyvin vähäistä.

Uuten laskutustapaan sopeuduttu

Sutinen kertoo, että heidän arvionsa mukaan vain 1-2 prosenttia kuluttajista on kysellyt tasaerälaskutuksen perään.

Myös lyhytaikaisten sopimusten suosio on vaikuttanut siihen, että tasaerille ei ole ollut kysyntää.

- Tasaerälaskutus sopii huonosti tuotteisiin, joissa hinta ja määrä muuttuvat elikkä kulutat vähemmän ja maksat vähemmän tai jos on halpaa, voit kuluttaa enemmän ja maksat edelleen vähempi.

- Ja meillä ainakin on sen tyyppinen menettely, että mikäli tammikuusssa on iso yllätyksellinen lasku, niin siihen on annettu maksuaikaa ja sitä on soviteltu, Sutinen vakuuttaa