Jättimäinen Wall of Fame -maalaus innostaa juniorikoripalloilijoita

Entinen SM-sarjan koripalloilija Roni Leimu toi idean amerikkalaistyylisestä seinämaalauksesta Malmin Palloiluhalliin. Teos on kunnianosoitus Suomen maajoukkueen uuden polven parhaille pelaajille.

urheilu
Koripallo.
Jättimäiset koripallotähtien kuvat luovat tunnelmaa Malmin Palloiluhallissa.Yle / Ilkka Loikkanen

Malmin Palloiluhalli on suomalaisten juniorikoripalloilijoiden mekka. Hallissa pelataan vuosittain noin kolmesataa ottelua, jotka saavat nyt uutta pontta, kun nuorten idolit komeilevat seinällä.

Hallin uuden ilmeen takana on Roni Leimu, entinen SM-sarjan koripalloilija, joka sai tarpeekseen kolkoista valkoseinäisistä urheiluhalleista.

- Kävin New Yorkissa Yankee Stadiumilla, ja siellä oli vastaavia maalauksia aika paljonkin. Ajattelin, että tällainen teos sopisi aika hyvin Suomeen, Leimu sanoo.

Helsingin NMKY antoi entiselle pelaajalleen vapaat kädet hallin maalauksessa. Suurimman osan 26 000 euron budjetista maksoi opetus- ja kulttuuriministeriö.

- Siitä kuuluu iso kiitos Paavo Arhinmäelle ja hänen henkilöstölleen. He tekivät huikean suorituksen, kun järjestivät rahoituksen kolmessa viikossa.

Vaikka 150 neliömetrin kokoinen teos on nytkin mittava, siitä on vasta kolmasosa valmiina. Kesällä 2014 hallin loputkit seinät peittyvät maalauksesta.

Seinämaalauksia saattaa tulla myös muihin urheiluhalleihin

Leimu toivoo, että seinämaalaukset piristäisivät jatkossa muitakin suomalaisia urheiluhalleja. Ainakin HNMKY on tyytyväinen maalaukseen ja suhtautuu myönteisesti uusiin maalausprojekteihin, jos rahoitusta löytyy.

Olen itse pelannut Malmin hallissa ihan pikkupojasta asti, joten halusin tuoda seinämaalauksen tänne.

Roni Leimu

Leimun mielestä seinämaalauksilla olisi paikkansa myös kaikkein suurimmissa halleissa. Silloin yksityisen rahoituksen merkitys kasvaisi.

- Olisihan näitä maalauksia kiva nähdä Malmin hallia isommissakin paikoissa. Jokerit, HJK ja IFK tulevat Helsingistä ensimmäisinä mieleen. Jos ottaa mallia Pohjois-Amerikasta, niin siellä on enemmän sääntö kuin poikkeus, että tällaisia teoksia on ammattiurheiluhalleissa.

Rahoituksen keräämisessä Leimua auttoi Tomi Kaukinen, joka on lanseerannut älypuhelimille suunnatun Calmighty-urheilukalenterin. Kaukinen uskoo, että mahdollisuus tuotesijoitteluun saa yksityiset rahoittajat kiinnostumaan seinämaalauksista.

- Voimme tehdä tällaisen Wall of Fame -teoksen ja sijoitella sen taustalle brändejä, jolloin yritykset saavat näkyvyyttä, Kaukinen visioi.

Mutta ennen kaikkea Wall of Fame -teoksessa on kyse urheiluhengen nostattamisesta, ei bisneksestä. Maalauksilla ei päästä käsiksi suuriin voittoihin, mutta menestyneet pelaajat saavat ansaitsemansa tunnustuksen.