Tutkimus: Koronavirus saattanut tarttua ihmisiin kameleista

Kansainvälisen tutkimuksen tulokset viittaavaat siihen, että yksikyttyräiset kamelit eli dromedaarit ovat kantaneet koronavirusta.

Ulkomaat
Mikroskooppikuva koronaviruksesta.
Mikroskooppikuva koronaviruksesta.US Centers for Disease Control

Sars-tyyppinen koronavirustartunta saattaa olla peräisin kamelien sukuun kuuluvista dromedaareista, kertoo tuore tutkimus.

Kansainvälinen tutkijaryhmä on saanut vahvoja todisteita siitä, että Lähi-idässä dromedaarit ovat kantaneet koronavirusta tai sille hyvin läheistä sukua olevaa virusta. Tutkijat kertovat löydöksistään lääketieteellisessä Lancet Infectious Diseases -julkaisussa.

Tutkijaryhmä otti yli 300 verinäytettä muun muassa kameleista, lehmistä, laamoista, lampaista ja vuohista. Koronaviruksen vasta-ainetta löytyi kaikkien 50 tutkitun, Omanista olleen dromedaarin elimistöstä. Vähäisiä määriä vasta-ainetta löytyi myös 15:stä Kanarian saarilta olevasta kamelista.

Tutkijoiden mukaan tarvitaan kuitenkin lisää tutkimuksia löytöjen vahvistamiseksi.

Ensimmäiset koronavirustartunnat todettiin Lähi-idässä viime syksynä. Maailman terveysjärjestön WHO:n mukaan koronaviruksen aiheuttamaan infektioon on kuollut 46 ihmistä 94 sairastuneesta. Taudinaiheuttajaa on todettu Persianlahdella, Ranskassa, Saksassa, Italiassa, Tunisiassa ja Isossa-Britanniassa.

Koronavirukset aiheuttavat ihmisillä tyypillisesti hengitystieinfektiota kuten keuhkokuumeen.

Lähteet: AP, Reuters