"Tärkeintä laivassa on sauna"

Itävallan Wienissä asuva pariskunta hankki vanhan suomalaisen hinaajan. Pankakoski seilaa Saimaalla perässään Itävallan lippu.

ilmiöt
Itävaltalainen Heinz Friedrich pistää Itävallan lipun liehumaan Pankakoski-aluksensa perään.
Vuonna 1912 valmistunut hinaaja Pankakoski on ollut reilut 10 vuotta itävaltalaisen pariskunnan omistuksessa. Laiva on remontoitu viimeisen päälle hienoksi ja esimerkiksi keittiössä on kaikki nykyajan mukavuudet.

Itävaltalaispariskunta Heinz Friedrich ja Brigitte Disatorie ovat ihastuneet Suomeen. Erityisesti he ihailevat Saimaata.

Heinz Friedrich tuli ensimmäisen kerran Suomeen vuonna 1986. Silloin hän tuli arkkitehtuuriopintojensa innoittamana katsomaan suomalaista arkkitehtuuria. Suomessa hän ihastui rauhallisuuteen ja maisemien kauneuteen.

Rakkaus saunaan ja suomalaiseen kesään sai heidät 30 vuotta sitten hankkimaan vanhan hinaajan, jonka he ovat remontoineet täysin nykyaikaiseksi.

- Tulemme toukokuussa ja olemme Saimaalla lokakuuhun saakka, kertoo Heinz Friedrich.

Aluksi heillä on tarkoitus ostaa kesämökki

- Päädyin kuitenkin laivaan, että voimme matkustaa Saimaalla, muun muassa Savonlinnassa, Puumalassa ja Lappeenrannassa.

- Lappeenranta on hieno kaupunki, mutta satamamaksut ovat turhan kalliit, tuskailee Friedrich.

Heinz Friedrichin mielestä satamamaksut olisivat kohdallaan, jos palvelut - kuten suihkut ja WC:t - olisivat veneilijöiden käytössä.

Pankakoski remontoitiin kesäpaikaksi

Heinz Friedrich ja Brigitte Disatorie hankkivat Pankakoski-hinaajan 30 vuotta siten. Laiva on rakennettu Porvoossa vuonna 1912.

Pankakoski on remontoitu nykyaikaiseksi viimeisen päälle. Keittiö on täysin varusteltu tiskikonetta myöten. Lämmitystä hoitaa keskuslämmitys.

- Tärkeintä laivassa on sauna, sanoo Friedrich ykskantaan.

Sauna on rakennettu laivan alakertaan ja se lämpiääkin usein. Suihkun rakentaminen on hieman kesken, mutta muuten laiva on kunnossa. Se on remontoitu jo 1990-luvulla.

Isossa hytissä on parisänky. Itse asiassa tällaisia isoja hyttejä on kaksi. Keulaosassa on kapteeninhytti, jossa pariskunta itse viettää yönsä.

Konehuoneessa on 300 hevosvoiman Scania-meridieselmoottori. Konehuoneessa on myös laitteet keskuslämmitykselle.

- Oleskelutilan nurkassa on takka, ruokailutilan vieressä keittiö tiskikoneineen. Pesuhuoneessa seisoo pesukoneen lisäksi myös kuivausrumpu.

Heinz Friedrich ja Brigitte Disatorien matka Saimaalla jatkuu syksyyn saakka.