1. yle.fi
  2. Uutiset

Speedwayn MM-osakilpailu ensimmäistä kertaa Suomeen

Tampereen maineikas historia Speedway-kisojen parissa vaikutti suuresti siihen, että Ratinan stadionilla järjestetään ensi keväänä speedwayn MM-sarjan osakilpailu.

urheilu
Promoottori Jarno Kosonen Ratinan stadionilla
Marko Melto / Yle

Tampereen Ratinan stadionilla järjestetään ensi vuoden toukokuussa speedwayn MM-osakilpailu. Sopimukset Tampere GP:n järjestämisestä allekirjoitettiin keskiviikkona.

Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun MM-sarjaa ajetaan Suomessa. Viimeisin MM-sarjan karsinta on ajettu Porissa 2001. Tampereen Eteläpuistossa on ajettu karsintakisoja vuosina 1974, 1977 ja 1989.

Tampereen GP:n järjestää tarkoitusta varten perustettu Tampereen SSP-osuuskunta, johon kuuluu neljä henkilöä: Kisaidean isä Jarno Kosonen, speedwayn parista tutut isä ja poika eli Yrjö ja Kaj Laukkanen sekä Kai Pohjasmäki.

Tampereen Ratinan stadionin juoksuratojen päälle rakennetaan syksyllä speedway-rata, joka saa talven ajan asettua pressujen alla. Maamassasta rakennettava rata ei estä mm. Ilveksen ja Tapparan välisen jääkiekon ulkoilmaottelun pelaamista Ratinassa.

Suosittu vauhtilaji mm. Puolassa

Speedway on vauhdikas moottoripyörälaji, jota ajetaan hiekkapintaisilla soikioradoilla. Rataa ympäröi turva-aidat. Pyörissä ei ole jarruja, joten kaarteissa ajetaan sivuluissa vauhdin hidastamiseksi.

Suomessa lajin harrastajia on melko vähän, mutta esimerkiksi Puolassa kisoihin tulee tuhansia katsojia.

Nykyistä osakilpailuista koostuvaa MM-sarjaa on ajettu vuodesta 1995 lähtien. Tällä kaudella sarjassa ajettiin 12 osakilpailua. Ensi vuoden osakilpailujen tarkkaa määrää ei vielä ole kerrottu.

MM-tittelistä kisaa vuosittain 15 kuljettajaa. Sen lisäksi jokaisen osakilpailun organisaatio saa nimetä yhden paikallisen kuljettajan villillä kortilla, joka tarkoittaa sitä että Tampereen kilpailussa ajaa myös suomalaiskuljettaja.

Kilpailu televisioidaan Suomen lisäksi yli 160 maahan. Tarkempi kisapäivä, TV-sopimus ja lippujen hinnat kerrotaan myöhemmin elokuussa.

Lue seuraavaksi