1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kesäkurpitsa

Kiltti kesäkurpitsa tykkää kaikista

Dipattavaksi, täytettäväksi, leivän päälle, raasteeksi, ohukaisiin, sosekeittoihin, patoihin, kastikkeisiin, salaatteihin ja jopa kakkuihin - kesäkurpitsa käy melkein kaikkeen mitä keittiössä laaditaan.

Kesäkurpitsa on tuottanut runsaan sadon. Tämä yksilö painoi mukavat 1,1 kilogrammaa. Kuva: YLE / Anu Pöntinen

Kesäkurpitsa voi kasvaa useamman kilon painoiseksi, mutta parasta syötävää se on suunnilleen tavallisen tuorekurkun kokoisena, jolloin sen voi käyttää kuorineen. Jättikokoon ennättävän kesäkurpitsan kuori kasvaa paksuksi ja kitkerähköksi, ja kurpitsan sisälle kasvaa aimo satsi pois kaavittavia siemeniä. Myös kurpitsan malto menettää aromiaan kasvin ehättäessä kovin suureksi.

Kesäkurpitsa on kiitollinen kasvattaa, se itää helposti eikä taimea tarvitse kovin kauaa kasvatella sisätiloissa. Satoa saa vaikka parvekeruukussa, ja jos pihaa on kohopenkin tekoon astii, niin sellaisessa kasvi viihtyy kerrassaan oivasti.

Kurpitsasato kypsyy usein aikamoisena ryöppynä, ja vaikka kesäkurpitsan maku onkin mieto ja käy jatkeeksi moneen ruokaan, kannattaa kesäkurpitsaa myös pakastaa. Se viihtyy pakasteessa parhaiten soseena, ja ennen pakastamista se kannattaa vaikkapa höyryttämällä kypsentää. Kurpitsaa voi myös viipaloida pakkaseen, jolloin se tosin säilyy lyhyemmän ajan, kuin kypsennettynä ja soseutettuna.

Kiitollinen jatkaja

Kesäkurpitsa on tavallisimmillaan kenties eri ruokalajien jatkeena, ja sellaiseksi se miedon makunsa takia hyvin sopiikin. Se viihtyy niin lihan, kasvisten kuin sientenkin kanssa, ja kaipaa ryydittäjäkseen hieman reippaampia makuja. Myös yrtit sopivat kesäkurpitsan kaveriksi. Kesäkurpitsalla ruoan jatkaminen on paitsi edullista, myös terveellistä kurpitsan huomattavan nestepitoisuuden vuoksi; se keventää ruokaa mukavasti.

- Kesäkurpitsaa käytetään myös kuivakakuissa ja soseissa, se viihtyy makeankin kanssa. Kesäkurpitsasta saa myös moussakan tapaista uuniruokaa itkettämällä, eli houkuttelemalla aluksi suolalla liian nesteen kurpitsan sisältä pois, kertoo Tiina Anola-Pukkila Pohjois-Karjalan Martoista.

Etelä-Amerikasta kotoisin oleva kesäkurpitsa viihtyy myös grillinyyteissä, joihin sille voi laittaa kavereiksi esimerkiksi paprikaa, tomaattia ja punasipulia. Nyytit kannattaa tehdä sarjatyönä, joilloin ensin leikataan folioneliöitä ja niiden päälle voipaperineliöt, sitten vain kasvikset voipaperin päälle, kasan komisteeksi vaikkapa feta- tai aurajuustoa ja kenties ripaus valkosipulia, nyytit nippuun ja grilliin.

Marttojen nettisivuilta reseptiosiosta löytyy lisää mukavia vinkkejä kesäkurpitsan kesytykseen:  martat.fi