Täällä vaara vaanii kouluteillä – kartalla yli tuhat paikkaa

Yle kokosi lukijoiden ilmoittamat vaaralliset koulureitit valtakunnalliselle kartalle. Ylen aamu-tv:n keskustelijat kiittelivät vanhempien intoa ilmoittaa vaaran paikkoja.

Kotimaa
annerheimin Lastensuojeluliiton Uudenmaan piirin puheenjohtaja Saija Toropainen ja Liikenneturvan suunnittelija Katariina Rahikainen.
Ratkaisuja turvallisuuden lisäämiseen pohtivat Katariina Rahikainen Liikenneturvasta ja Saija Toropainen Mannerheimin Lastensuojeluliitosta.

Koulujen alkaminen tuo monet pienet ihmiset liikenteeseen, jossa suojatie ei aina tuo suojaa. Pyysimme yleisöä lähettämään vaarallisimmat risteykset ja tiet koulureittien varrelta, ja vaaran paikkoja kertyikin yli 1 100 kolmen päivän aikana.

– Kunnilla on paljon asioita listalla, resurssit ei aina riitä. Jos yksittäinen kansalainen ottaa kerran vuodessa yhteyttä tästä asiasta, se jää helposti listan viimeiseksi. Mitä useampi mainitsee, se auttaa varmasti, pohtii Liikenneturvan suunnittelija Katariina Rahikainen Ylen aamu-tv:n haastattelussa.

Eniten vaarallisia liikenteenkohtia kertyi pääkaupunkiseudulta, mutta myös Tampereelta, Turusta ja monilta muilta paikkakunnilta kertyi ilmoituksia vaaran paikoista lasten kouluteillä.

– Lasten reitit priorisoidaan siinä minne suunnitellaan esimerkiksi töyssyjä. On oikein hyvä, että vanhemmat koulujen alkaessa aktivoituu ja ottaa yhteyttä kaupunkiin, sanoo Helsingin kaupunkisuunnitteluviraston Leena Silfverberg.

Ilmoituksissa yleisimmiksi vaaratekijöiksi ilmoitettiin liikenteen vilkkaus, nopeusrajoitusten huono noudattaminen, huono näkyvyys ja liikennevalojen puute.

– Korotettuja suojateitä ja liikennevaloja saisi olla enemmän, sanoo Mannerheimin lastensuojeluliiton Uudenmaan piirin puheenjohtaja Saija Toropainen.

Katso vaaralliset kohteet koulureiteiltä alla olevasta kartasta. Ilmoituksia vaarallisista koulureiteistä otetaan yhä vastaan karttaan liitetyllä lomakkeella.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Voit kohdentaa kartan haluamallasi tavalla, jotta saat sijoitettua vaarallisen paikan mahdollisimman tarkasti. Näet ilmoitetut paikat kartalla ryhminä. Klikkaamalla ryhmiä pääset näkemään tietoja yksittäisistä paikoista. Asiattomat kommentit poistetaan. Jos kartta näyttää tyhjältä kokeile tyhjentää selaimesi välimuisti.

* pakollinen tieto