1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Äidit älähtävät imetyssyrjinnästä - protesti Särkänniemen portilla

Tamperelaisäidit pitävät kiinni oikeudestaan imettämiseen myös julkisilla paikoilla. Särkänniemen porteilla järjestettävän tempauksen taustalla on tapaus, jossa imettävää äitiä pyydettiin poistumaan Ravintola Näsinneulasta.

Kuva: Yle

Tamperelaisäidit järjestävät mielenilmauksen imetyssyrjintää vastaan Tampereella sunnuntaina 11.8. Imetyksen tuki ry haluaa tempauksellaan osoittaa, että julkisessa imettämisessä ole mitään häiritsevää.

Flash mob -tyylinen tapahtuma järjestetään sunnuntaina kello 16 alkaen Särkänniemen porteilla. Paikan valintaan vaikutti Iltalehden heinäkuun lopulla julkaisema uutinen, jonka mukaan Ravintola Näsinneulan hovimestari oli pyytänyt imettävän äidin poistumaan ravintolasalista.

"Kyse on lapsen oikeuksista"

Imetyksen tuki -yhdistys jakaa tilaisuudessa lentolehtisiä, joissa kerrotaan syitä siihen, miksi julkinen imetys pitää sallia. Äitien ryhmä huomauttaa, että pienelle lapselle rintamaito on parasta ravintoa ja lapsen tarvitsema ruokinnan väli vaihtelee.

- Lapsi voi tarvita imetystä muutaman tunnin välein tai muutaman kerran tunnissa. Yksi imetyskerta saattaa kestää mitä vain parista minuutista tuntiin. Se on aika pitkä aika olla piilosilla monta kertaa päivässä, mahdollisesti monien kuukausien tai vuosien ajan, yhdistys muistuttaa.

Tapahtumaa järjestävän vertaistukiäidin Ria Kuparisen mukaan kyseessä on mielenilmaus lapsen oikeuksien puolesta.

- Aikuinenhan pystyy pidättäytymään syömisestä, vaikka kuinka olisi nälkä, mutta pikkuvauva ei kestä olla ilman ruokaa.

- Tietysti imetyksen pystyy tekemään diskreetisti, ettei tee mitään ohjelmanumeroa siitä. Vieraiden ihmisten ei pidä tuijottaa tapahtumaa, Kuparinen sanoo.

Kuparisen mielestä imetys pitäisi sallia kaikkialla.

- Mielestäni pitäisi saada imettää ihan joka paikassa, koska jos siihen ruvetaan tekemään rajavetoja, niin se on sitten niiden ulkopuolisten ihmisten mielipiteiden ja mielivallan alla. Kuka tahansa voi melkein millä tahansa verukkeella kieltää imetyksen.