1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Filmaattinen Turku on elokuvatekijöiden mieleen

Turussa on kuvattu kuluvan vuoden aikana kaksi elokuvaa, kaksi pitkää tv-sarjaa, kaksi lyhytelokuvaa ja kaksi musiikkivideota. Seuraavaksi kaupunkiin houkutellaan ulkomaisia tuotantoja.

Kuva: Johanna Kasvinen / Yle

Turku on vakiinnuttanut paikkansa kotimaisten elokuva- ja tv-tuotantojen kuvauspaikkana. Tämän vuoden aikana Turussa on ehditty kuvata kaksi pitkää tv-sarjaa, kaksi lyhytelokuvaa, kaksi musiikkivideota ja kaksi elokuvaa.

Suosittua _Ella ja kaverit _-elokuvan jatko-osaa _Paterockia _kuvataan parhaillaan Turussa. Ohjaaja Marko Mäkilaakso löysi vanhoilta kotikulmiltaan aina vaan uusia kadunpätkiä, jotka sopivat elokuvan tapahtumiin.

- Turku on visuaalisesti näyttävä, erityisesti nyt kesällä. Täältä löytyvät kaikki elokuvan käsikirjoituksessa olleet asiat.

Elokuvaa kuvataan Aurajoen rannassa, Logomossa, turkulaisessa levy-yhtiössä ja keskellä kaupunkia.

Onko pelkona, että samat kulmat näkyvät monessa elokuvassa?

- En usko, Turusta kyllä löytyy erilaisia kuvauspaikkoja. Sitä paitsi jokaisen elokuvan käsikirjoitus on erilainen, selvittää Mäkilaakso.

Ulkomaiset produktiot tervetulleita

Ensi vuoden ensimmäiselle kahdeksalle kuukaudelle on neuvottelut käynnissä yhteensä yhdeksän täyspitkän elokuvan kuvauksista Turussa. Länsi-Suomen elokuvakomissio haluaa houkutella tulevaisuudessa kaupunkiin myös ulkomaisia tuotantoja. 

Elokuvakomissaari Teija Raninen uskoo Turun vetovoiman syntyvän kaupungin tarjoamasta kokonaispaketista.

Turusta löytyvät kaikki käsikirjoitukseen kirjoitetut paikat.

Marko Mäkilaakso

- Kaupungista löytyy elokuvakoulu, me etsimme valmiiksi kuvauspaikkoja, tarjoamme tuotantoryhmille erilaisia palveluita ja pystymme myös avustamaan rahallisesti.

Elokuvakomission tavoitteena on houkutella mukaan yrityksiä, jotka ovat kiinnostuneita av-sisältöjen hyödyntämisestä liiketoiminnassaan. Yhtenä esimerkkinä on elokuvamatkailu.

Elokuvakomissio saa rahoitusta Turun kaupungilta.

- Olen iloinen, että kaupungin johto ja luottamushenkilöt ovat satsanneet av-alaan. Saamme töitä turkulaisille alan yrityksille, mutta sen lisäksi tuotantoyhtiöt jättävät ison kasan rahaa myös muuhun yritystoimintaan, lähtien majoituksista ja kuljetuspalveluista, muistuttaa Raninen.