Tibor Bogányista Linnoituksen isäntä

Lappeenrannan kaupunginorkesterin taiteellinen johtaja Tibor Bogányi on nimetty Linnoituksen uudeksi isännäksi. Uudella isännällä on jo konkreettisia suunnitelmia ensi vuoden varalle.

Lappeenranta
kapellimestari Tibor Bogányi.
Yle

Kauppaneuvos Ahti manninen luopui lauantai-iltana Linnoituksen isännän tittelistään ja luovutti manttelin kapellimestari Tibor Bogányille.

Kaupunginjohtaja Kimmo Jarva perusteli nimitystä mm. sillä, että positiivista energiaa hehkuva Tibor Bogányi on merkittävällä tavalla avannut Lappeenrannalle ovia Eurooppaan.

– Kaupunginorkesterista on Bogányin myötä tullut tärkeä käyntikortti Lappeenrannalle. Konsertteja on ollut niin Venäjällä, Saksassa kuin Unkarissakin, Suomesta puhumattakaan. Hän tuo Lappeenrannalle aurinkoisuudellaan ja avoimuudellaan positiivista näkyvyyttä.

Positiivisen energian lähettiläs

Unkarilainen Tibor Bogányi muutti 12-vuotiaana perheensä kanssa Suomeen, Forssaan. Hän varttui muusikkoperheessä, joten musiikki on lapsuudesta alkaen sisältynyt hänen elämäänsä.

– Valitsin itse 5-vuotiaana sellon soittimekseni. Nuorena urheilin paljon, mutta musiikki oli minulle kaikkein tärkeintä. Sävelsin ja soitin pianolla jazzia, sisälläni kyti tuleva kapellimestari, Boganyi kertoo.

Tibor Bogányi aloitti Lappeenrannan kaupunginorkesterin taiteellisena johtajana elokuussa 2008. Hän esiintyy edelleen myös sellistinä ja soittaa resitaaleja, konserttoja ja kamarimusiikkia erilaisissa kokoonpanoissa.

Bogányin mukaan Lappeenranta on ihanan viehättävä paikkakunta, jossa parasta on karjalaisuus. Kaupungissa oli hyvä asua.

– Asun perheineni nyt Wienissä, mutta olen Suomessa ja Lappeenrannassa työni puolesta monia viikkoja vuodessa. Ehkä tulevaisuudessa meillä on mökki Saimaan rannalla.

Kansainvälistä markkinointia taiteen välityksellä

Bogányille kaikki tekeminen on energian vapauttamista. Linnoituksenkin hän näkee ennen kaikkea erinomaisena energianlähteenä.

– Linnoitus on huomattava osa kaupungin historiaa. Se on taiteellinen paikka, jossa olen aina voinut hyvin. Vaimonikin haaveili heti Linnoituksen nähtyään, kuinka hienoa siellä olisi asua.

– Haluan tulevan vuoden aikana nostaa Linnoituksen taiteen mahtipaikaksi. Koen, että velvollisuuksiini kuuluu Lappeenrannan kansainvälinen markkinointi muutenkin kuin musiikillisesti. Olen aina nauttinut käsityöläismarkkinoista, kuten Linnoituksen Yöstä.

Isännyydestään ylpeä Tibor Bogányi väläyttelee jo konkreettisia suunnitelmia ensi vuodelle.

– Suomesta puuttuu operettiorkesteri, joka soittaa kesäisin koko kansaa viehättäviä upeita operetteja veden päältä, liikkuvalta lavalta. Saimaa sopisi loistavasti tällaiseksi areenaksi. Saimaa on muutenkin kulttuurin kannalta vielä käyttämätön voimanlähde kaupungissamme, Bogányi vinkkaa.

Linnoituksen isännän arvonimi annetaan vuodeksi kerrallaan lappeenrantalaiselle tai Lappeenrannasta kotoisin olevalle omalla alallaan ansioituneelle henkilölle, joka on toiminnallaan tuottanut kaupungille positiivista mainetta. Valinnan tekee Lappeenrannan kaupunginjohtaja.

Tibor Bogányi on järjestyksessään 18. tittelin saaja ja toinen kaupunginjohtaja Kimmo Jarvan valitsema Linnoituksen isäntä. Edellinen Linnoituksen isäntä oli kauppaneuvos Ahti Manninen.