"Taivaalliset taukopaikat" kesälomamatkailijoiden suosiossa

Kymenlaakson tiekirkot ovat jaksaneet kiinnostaa kesälomamatkailijoita. Esimerkiksi Kotkan Kirkon ja Pyhän Nikolaoksen kirkon ovet ovat käyneet vinhaa vauhtia. Nyt tiekirkkojen kausi on päättymässä ja samalla sulkeutuvat myös Kotkan Kirkon ovet.

Kotimaa
Kotkan Kirkko
Kotkan Kirkko. Tuuli Liekari / Yle

Kotkan Kirkko on tänäkin kesänä nähnyt lukuisia kesälomamatkailijoita. Uusgoottilaista tyyliä edustava punatiilinen kirkko on muiden Kymenlaakson tiekirkkojen tavoin ollut suosittu nähtävyys. Kirkossa 14 vuotta oppaana toiminut Birgit Grönholm tietää, miksi.

- Kotkan Kirkko on paikka, jota ei sivuuteta, tänne tullaan. Tämä on saaren korkeimmalla kohdalla, torni näkyy kauas. Se innostaa mennä katsomaan, minkä näköistä tiilitalon sisällä on, Grönholm sanoo.

- Kirkko on todella upea, goottilainen kirkko keskellä kaupunkia. Mielestäni Suomen oloissa tämä on hyvin kaunis, taivasta kohti kurkottava ja hyvässä kunnossa. Täällä on kuuluisa alttaritaulu, Pekka Halosen Kuninkaiden kumarrus ja ainutlaatuiset urut, jatkaa Kotkan seurakunnan kirkkoherra Hannu Marttila.

Erityisesti venäläisturistit ovat vierailleet ahkerasti Kymenlaakson tiekirkoissa. Jopa syrjässä sijaitsevaa Virolahden kirkkoa on tultu ihailemaan kaukaa, vain Kouvolan Keskuskirkossa on ollut hiljaisempaa.

Kotkan Kirkon aukioloaikoja on säästösyistä typistetty viiteen päivään viikossa, mutta heinäkuussakin kirkossa kävi noin 1 600 vierailijaa.

Kotkan Kirkko on paikka, jota ei sivuuteta, tänne tullaan.

Birgit Grönholm

- On ihmisiä, jotka tulevat, istahtavat kaikessa rauhassa penkkiin ja hengähtävät, lepäävät. Sitten on eräänlaisia instant-kävijöitä, jotka tulevat ovesta sisään, katsovat, että tällainen tämä on, ottavat muutaman valokuvan ja lähtevät pois, Marttila sanoo.

Tiekirkkojen avoimien ovien päivät päättyvät elokuun puolivälissä. Kotkan Kirkko on auki elokuun loppuun, mutta sitten ovet poikkeuksellisesti sulkeutuvat. Säästösyistä kirkkoa pääsee ihailemaan vain erikseen sovittuina aikoina.

- Laman vuoksi täytyy miettiä kaikkea, mitä pystytään tekemään. Jostain on pakko säästää, Marttila toteaa.

Useimpien tiekirkkojen avoimien ovien päivät päättyvät elokuun puolivälissä.