Oikeusministeri ryöpyttää halventavasti puhuneita tuomareita

Henrikssonin mukaan jokaisen tuomarin pitäisi ymmärtää, että heidät on valittu erittäin tärkeään tehtävään, joka vaatii nuhteettomuutta ja asiallista käytöstä.

Kotimaa
Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson.
Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson.Yle

Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson tuomitsee Helsingin hovioikeudessa käytetyt halventavat nimitykset.

MTV3:n osittain julkaiseman (siirryt toiseen palveluun) hovioikeuden selvityksen mukaan tuomarit käyttävät oikeusjuttujen asianomaisista ja avustajista sekä tulkeista epäasiallista ja alentavaa kielenkäyttöä esimerkiksi istuntojen tauoilla ja päätösneuvotteluissa.

Hovioikeuden jäsenet käyttivät halventavia ilmaisuja, kuten neekeri tai ryssä, ja puhuivat seksuaalirikoksista vähättelevään sävyyn.

Ministeri Henriksson kertoi Yle Uutisten haastattelussa perjantaina, että seksuaalirikoksista vähättelevään sävyyn puhuminen on erittäin vakava asia.

- Jokainen tietää, että rikoksen uhri on hyvin haavoittuvassa asemassa. Ei luo uhrin kannalta luottamusta, jos käy ilmi, että uhreista puhutaan halventavasti.

"Tällaista kielenkäyttöä ei sallita edes suljettujen ovien takana"

Henrikssonin mukaan asia on ensi kädessä hovioikeuden sisäinen, mutta ongelmiin pitää puuttua, jotta tuomioistuisten uskottavuus ei kärsi.

- Tämmöistä käytöstä, kielenkäyttöä, ei pitäisi olla edes suljettujen ovien takana. Tärkeintä on ryhtyä korjaamaan epäkohtia, jotta kaikki voivat luottaa, että tuomioistuimessa toimitaan asiallisesti, puolueettomasti ja jokaisen ihmisen ihmisarvoa kunnioittaen, Henriksson sanoi.

Henrikssonin mukaan jokaisen tuomarin pitäisi ymmärtää, että heidät on valittu erittäin tärkeään tehtävään, joka vaatii nuhteettomuutta ja asiallista käytöstä jokaisen ihmisen kohtaamisessa.

- Asioita voi mennä väärille raiteille myös tuomioistuinlaitoksessa. Nyt on se aika, että niitä pitää korjata. Meillä ei ole varaa siihen, että ihmisten luottamus tuomioistuimiin jotenkin kärsisi.

Helsingin hovioikeuden presidentin Mikko Könkkölän määräämän selvityksen mukaan kielenkäyttö oikeussalin ulkopuolella ei ole vaikuttanut itse lainkäyttöön ja tuomitsemiseen.

Oikeusministeri Henrikssonin mukaan selvityksessä on toimenpidesuosituksia ilmenneiden ongelmien korjaamiseksi.

- Hovioikeuden tehtävä on nyt menetellä niin, että suositukset viedään eteenpäin ja epäkohdat korjaantuvat. Tulen itse seuraamaan prosessia, Henriksson sanoi.

Oikeusministerin mukaan asiasta on syytä keskustella avoimesti ja pohtia, pitäisikö esimerkiksi tuomarin koulutuksessa painottaa entistä enemmän, miten ihmisiä kohdataan ja minkälainen kielenkäyttö on sallittua.