Yleisurheilun MM-kilpailujen lyhyt doping-historia

Yleisurheilun Moskovan MM-kilpailujen alkaessa on paikallaan tarkastella aikaisempien MM-kisojen dopingkäryjä. Kiinni jääneitä mitalisteja on yllättävän vähän. Aiemmin dopingtestit olivat kehittymättömiä, mutta nykytesteillä on käräytetty vuosien takaisiakin voittajia.

urheilu
Grafiikka yleisurheilun MM-kisoissa kärähtäneistä mitalisteista. Ben Johnson, Antonio Pettigrew, Marion Jones ja Olga Kuzenkova.
Yle Uutisgrafiikka

Ainakin 12 yleisurheilun maailmanmestaruuskilpailuissa mitaleille sijoittunutta urheilijaa on jäänyt kiinni doping-aineiden käytöstä. Viisi urheilijaa on menettänyt kiinni jäätyään useampia mitaleja. Lisäsi monen tapauksen käsittely on vielä kesken.

Suomen Urheilukirjaston tietopalvelu keräsi kiinni jääneiden mitalistien nimet Yle Uutisten pyynnöstä. Tiedot ovat IAAF:n uutisista ja dopinglistoista sekä ATFS:n vuosikirjoissa julkaistuilta listoilta. Mukana ovat ainakin kaikki merkittävimmät dopingkäryt yleisurheilun MM-kilpailuista.

Ensimmäiset yleisurheilun MM-kilpailut järjestettiin Helsingissä vuonna 1983, mutta kilpailuissa ei tapahtunut merkittäviä dopingkäryjä. Doping-lääketiede kehittyi tuohon aikaan ja testit olivat puutteellisia.

Ben Johnsonin mieliinpainuva käry

Seuraavien Roomassa järjestettyjen MM-kilpailujen suurin tähti Ben Johnson lienee monille yhä mieliinpainuvin dopingista kiinni jäänyt yleisurheilija. Vielä Roomasta Johnson poistui sankarina, sillä käry kävi vasta seuraavana vuonna.

Tokion, Stuttgartin ja Göteborgin MM-kilpailuissa vältyttiin mitalistien dopingkäryiltä ja Ateenassa vuonna 1997 ainoa kärähtänyt oli Yhdysvaltojen miesten 4x400 metrin viestijoukkueessa juossut Antonio Pettigrew.

Pettigrew tosin kärysi vasta 2000-luvulla Yhdysvaltoja kuohuttaneen Balco-skandaalin yhteydessä. Pettigrew menetti samalla kertaa kolme viestikultaa.

"Vanhoja kärähdyksiä"

Monet aikaisemmat MM-voittajat ovatkin kärynneet dopingista vasta viime vuosina, koska nykyaikaisilla testeillä saadaan tarkempia tuloksia säilytetyistä vanhoista näytteistä.

Vuosituhannen lopussa Sevillassa järjestettyjen MM-kilpailujen mitalisteista kärähti kolme. Pettigrewn lisäksi kiinni jäivät miesten 50 kilometrin kävelyn voittaja German Skurygin ja Nigerian miesten pikaviestijoukkueessa juossut Innocent Asonze.

Vuoden 2001 Edmontonin MM-kilpailuissa amerikkalaisurheilijat menestyivät, mutta eivät puhtain keinoin.

Balco-vyyhdin yhteydessä selvisi myöhemmin, että neljä Yhdysvaltojen mitalistia oli käyttänyt kiellettyjä aineita. Nimekkäin kärynnyt oli pikajuoksijatähti Marion Jones. Muita kiinni jääneitä olivat jälleen Pettigrew sekä Tim Montgomery ja Kelli White.

Pariisin vuoden 2003 voittajista kärysivät amerikkalainen miesten 400 metrin ja pitkän viestin voittanut Jerome Young sekä viestijoukkoeen toinen jäsen Calvin Harrison. He jäivät kiinni kilpailuja seuranneena vuonna.

Helsingin kisoista uusintatestejä

Helsingin toiset yleisurheilun MM-kilpailut vuonna 2005 muistetaan rankkasateista. Ainoa toistaiseksi kärynnyt mitalisti on naisten moukarin voittanut Olga Kuzenkova, joka jäi kiinni vuosia myöhemmin, kun hänen näytteensä testattiin uudelleen.

Sen sijaan peräti neljän Helsingin mitalistin näytteiden uudelleentestaus on yhä kesken. Jupakalla on merkitystä Suomen mitalitilille. Jos miesten moukarin voittaja Valko-Venäjän Ivan Tihon ja hopeamitalisti Vadin Devjatovski, niin ikään Valko-Venäjä, käryävät, nousee Olli-Pekka Karjalainen mitaleille kymmenkunta vuotta kilpailujen jälkeen.

Myös naisten kuulan voittajan, Valko-Venäjän Nadzeja Ostaptsukin ja naisten kiekon hopeamitalistin, Venäjän Natalia Kotovan näytteiden syyni on kesken.

Osakassa kaksi vuotta myöhemmin kärähtivät naisten kiekon venäläinen hopeamitalisti Daria Pištšalnikova ja miesten kuulan pronssimitalisti, Valko-Venäjän Andrei Mihnevitš.

Berliinissä vuonna 2009 ei mitalisteja kärynnyt. Daegun ainoa tiedossa oleva kärynnyt mitalisti on Valko-Venäjän Andrei Mihnevitš, joka jäi kiinni näytteen uusintatestauksessa vuonna 2013.

Dopingtestit kehittyneet paljon

Moskovan MM-kisoissa on yritetty ehkäistä dopingkäryjä ennakkoon tehdyllä tehovalvonnalla.

Suomen antidopingtoimikunnan lääketieteellisen johtajan Timo Seppälän mukaan testit ovat kehittyneet huimasti viime vuosina eivätkä doping-valmistajat ole pysyneet perässä.

- Sellaisia aineita ei ole oikeastaan käytössä tällä hetkellä, mitkä eivät testeissä näkyisi. Tästä ovat osoituksena kovat nimet, jotka ovat jääneet kiinni tavallisista aineista. Sellaisia aineita ei ole ollut saatavilla, mitkä olisivat ohittaneet doping-testit.

Seppälän mukaan käytetyimmät aineet ovat olleet epo ja kasvuhormoni. Eniten on jääty kiinni steroideista ja piristeistä.

Lähteet: Yle Uutiset