1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ilmiöt

Unkarilainen syö juustoleipänsä puolukkahillolla

Unkarilaiset pääsivät juustoleivän makuun, kun Ristijärven Martat lähtivät ottamaan osaa paikalliseen perinneruokakilpailuun. Unkarissa ihastuttiin siinä määrin juustoleipään, että se palkittiin parhaana perinneruokana.

Kuva: Timo Nykyri / Yle

Ristijärven Marttojen Katri Tolosen mukaan Unkariin lähdettiin katsomaan, miten siellä tehdään perinneruokatapahtumaa. Lakkahillolla juustoleipänsä maustavat suomalaiset yllättyivät siitä, kuinka unkarilaiset pitivät juustoleivästä puolukan kanssa.

Unkarilaisesta Katalin Molnárista juustoleipä oli varsin eksoottinen kokemus.

- Juustoleivän yleisestä vastaanotosta paras todiste oli se, että voitto Laskatapahtuman kilpailussa tuli Ristijärven Martoille. Lakkahillo maistui kyllä, vaikka sekin oli aika erikoinen herkku. Mustikka- ja puolukkahillo olivat tutumpia, Molnár kertoo.

Juustoleivän yleisestä vastaanotosta paras todiste oli se, että voitto Laskatapahtuman kilpailussa tuli Ristijärven Martoille

Katalin Molnár

Alkujaan unkarilainen tulkki Monika Kokkonen on asunut Suomessa kahdeksan vuotta ja tutustunut juustoleipään jo hyvin varhaisessa vaiheessa.

- Se oli ensimmäisiä herkkuja, mitä pääsin maistelemaan jo silloin aikoinaan, kun olin Jyväskylässä vaihto-opiskelijana. Kovasti pidän juustoleivästä, Kokkonen toteaa.

Unkarilaisen Laskatapahtuman perinneruokakilpailun resepteistä julkaistaan vuosittain parhaat reseptit. Samaan julkaisuun pääsi myös suomalainen juustoleipä. Molnárin mukaan reseptin kyselijöitä riitti jo tapahtuman aikana.

- Aika näyttää, miten ihmiset alkavat juustoleipää valmistamaan. Siihen kuitenkin vaaditaan elävää tulta, jos sitä tahdotaan perinteisesti valmistaa. Ainakin kiinnostusta riittää.

Köyhien eväästä kaikkien herkuksi

Ristijärvellä nautitaan nyt vuorostaan unkarilaisia makuja, kun vieraat tarjoavat Juustoleipä-tapahtumassa omaa perinneherkkuaan laskaa. Perunasta, jauhoista ja suolasta valmistettu lettu on löytänyt tiensä jälleen myös unkarilaisiin ruokapöytiin.

Aika näyttää miten ihmiset alkavat juustoleipää valmistamaan. Ainakin kiinnostusta riittää

Katalin Molnár

- Ennen vanhaan sitä syötiin ilman mitään täytteitä. Rasvaa saatettiin voidella päälle. Nykyisessä modernissa sovelluksessa voidaan täytteeksi laittaa vaikka mitä: rahkaa, hilloja tai smetanaa. Jopa lihaa voi olla täytteenä.

Juustoleipä-tapahtumassa on mahdollisuus maistella herkkua haluamillaan täytteillä. Esille nostettu ajatus laskan täyttämisestä juustoleivällä huvitti Molnária.

- Ei hullumpi idea lainkaan. Nyt on hyvä mahdollisuus kokeilla vaikka juustoleipätäytteellä, että miltä se maistuisi.