Autoharrastajat valtaavat Kuopion viikonloppuna

Muskeliautojen moottorit pärisevät viikonloppuna Kuopiossa, kun kaupunkiin kokoontuu kolmisensataa autoharrastajaa. Menopelejä riittää erikoisista 30-luvun Hot Rod -autoista viime vuosien Corvette-urheiluautoihin saakka.

ilmiöt
Hot Rod ja Street Rod tapaaminen Kuopiossa.
Toni Pitkänen / Yle

Pakoputket paukkuvat ja bensaa palaa viikonloppuna Kuopiossa, kun kaupunkiin kerääntyy kolmisensataa autoharrastajaa. Kuopion kaduilla ja matkustajasatamassa nähdään sekä Corvette-urheiluautoja että mielikuvituksellisesti muunneltuja Hot Rod -autoja.

Yhteensä Kuopioon kokoontuu viitisenkymmentä Hot Rodia ja noin 80 Corvettea. Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun Corvette- ja Hot Rod -harrastajat järjestävät suuren yhteisen tapaamisen.

Autot kurvailevat lauantaina myös Siilinjärven maisemissa. Urheiluautoille järjestetään rastiajo, jossa testataan paitsi auton käsittelyä, myös savon murteen ja Kuopion tuntemusta.

- Rastiajo starttaa hotelli Puijonsarvesta. Siinä osallistujilta testataan Kuopio-tietoutta. Puijolla on taitoajorasti. Yhdellä rastilla osallistujien pitää arvata, mitä savon murteella kirjoitettu lause tarkoittaa kirjakielellä, tapahtuman pääkoordinaatori Eero Helin kertoo.

Ajokin arvoa ei kannata laskea rahassa

Helinin oma harrasteauto on vuoden 1980 Corvette C3. Mies on omistanut auton viisi vuotta ja laitettavaa riittää yhä.

- En rupea autolle laittamaan hintalappua, koska siihen käytetty työaikakin on rahaa. 90-luvulla valmistetun, ajokuntoisen Corveten voi saada noin 15 000 eurolla. Näyttelyautot sitten maksavat ainakin 25 000 ja vain taivas on rajana, Helin summaa harrastuksensa kuluja.

Eero Helin kuitenkin painottaa, että autoharrastuksesta saa paljon mielekästä tekemistä. Hänen mukaansa Corvette-harrastajilla on myös uskomatonta käsityötaitoa. Tietoa jaetaan auliisti harrastajien kesken.

Corvette-miehen mielessä siintelee myös oma Hot Rod -auto, mutta Heliniille riittää kerralla yksi autoprojekti.

Kuopiossa nähtävät Hot Rod -autot ovat viimeistään vuonna -48 valmistettuja autoja, joita ei voi kaupasta ostaa. Harrastajat käytännössä rakentavat autot itse tai ostevat ne toiselta rakentajalta. Kaupungissa on liikkeellä myös Street Rod autoja.

- Hot Rodissa ei ole esimerkiksi lokareita. Moottorit ja ulkonäkö ovat rajuja. Street Rodit ulkonäkö on lähes vakiokorin näköinen ja sitä myötä ajo-ominaisuudet ovat nykyaikaiset, Hot Rod -tapahtuman järjestäjä Hese Saarela selittää.

Hot Rod -harrastajille elokuinen kokoontumisajo on vuoden kohokohta.

- Moni harrastaja tähtää nimenomaan tähän Street Rod Nationals -nimellä kulkevaan tapahtumaan. Talvi menee autoja virittäen, huoltaen ja korjaten, Saarela kertoo.