1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Laittomia siirtolaisia uhkailevista Painukaa kotiinne -julisteista tutkinta Britanniassa

Sisäministeriön kampanjasta on tehty kymmeniä valituksia mainonnan eettiseen neuvostoon. Valittajien mukaan julisteet muistuttivat rasististen ryhmien käyttämää kieltä ja voivat lietsoa rotuvihaa. Ministerin vitsaus-puheet synnyttivät perjantaina uuden kohun Britanniassa.

Ulkomaat
Mainoskylttiauto jossa laittomiasiirtolaisia kehotetaan palaamaan kotimaahansa.
British Home Office

Mainonnan eettinen neuvosto tutkii Britannian sisäministeriön julistekampanjan, jossa laittomia siirtolaisia kehotettiin "painumaan kotiin" pidätyksen uhalla. Britannian yleisradion BBC:n mukaan neuvostoon tuli julisteista kymmeniä valituksia. Valittajien mukaan julisteet olivat loukkaavia ja vastuuttomia, muistuttivat rasististen ryhmien käyttämää kieltä ja voivat lietsoa rotuvihaa.

Viikon kestäneessä kokeilussa Lontoon kaduilla ajoi autoja, joiden kylkiin kiinnitetyissä julisteissa luki "Oletko Britanniassa laittomasti? Painu kotiisi tai sinut pidätetään". Sisäministeriön mukaan kokeilu oli menestyksekäs, mutta se ei ole kertonut maasta poistuneiden laittomien siirtolaisten määrää.

Pääministeri David Cameron on ollut halukas laajentamaan kampanjan koko maahan, mutta konservatiivijohtoisessa hallituksessa mukana oleva liberaalidemokraattinen puolue on sanonut kampanjan olleen mauton ja loukkaava.

Vitsaus-kommentista uusi kohu

Brittihallitus ajautui perjantaina uuden kohun kohteeksi, kun aluehallintoministeri Eric Pickles kutsui asuntoautoissa asuvien kiertolaisten luvattomia majapaikkoja vitsaukseksi. Sanaa käytettiin tiedotteessa, jossa Pickles linjasi aluehallinnon oikeuksia estää tällaisten majapaikkojen syntyminen.

Huffington Postin mukaan vitsaus-sana korvattiin lopulta tiedotteessa ongelma-sanalla. Arvostelijoiden mukaan Picklesin vitsaus-kommentti oli jälleen uusi osoitus konservatiivipuolueen omaksumasta muukalaisvastaisesta linjasta. Kiertolaiset syyttävät brittihallitusta kielteisten stereotypioiden lietsomisesta.

Maahanmuutto- ja EU-kriittisen Ukip-puolueen nouseva kannatus on syönyt viime aikoina konservatiivien kannatusta, ja tiukentuneet puheet on nähty konservatiivien yrityksenä padota kannattajiensa karkaaminen toisen puolueen tukijoiksi.

Lue seuraavaksi