Tulevaisuuden televisio murtautuu ulos taikalaatikosta

Kotkalaisen Mediatehdas Dakarin luomus Virittäjät on saanut Formaatti-Finlandian. Kansainvälistäkin kiinnostusta herättänyt sarja syntyi halusta tehdä autoiluohjelma, jossa on kilpailullisia elementtejä. Formulatähti ohjelman keulakuvana on kirsikka kakun päällä.

media
Mediatehdas Dakar
YLE / Jani Aarnio

Muutama vuosi sitten televisioruutuihin pölähti ohjelma, jossa entinen formulakuski Mika Salo koeajoi tavallisten suomalaisten autoharrastajien rakentamia ja virittämiä autoja. Oikealla kilparadalla kuvatussa sarjassa Salon käsissä asfaltilla on kiitänyt monenkirjava kattaus autoja todellisten "pellepelottomien" virittelemistä häkkyröistä vanhoihin klassikkoautoihin ja edelleen huipputehokkaisiin urheiluautoihin.

Formulatähti, vauhdin hurma ja aimo annos kilpailuhenkisyyttä ovat ohjelman ideoineen tuotantoyhtiön toimitusjohtajan mukaan paketti, josta syntyi menestyvä televisio-ohjelma. Nyt idea on palkittu myös media-alan ammattilaisten parissa, kun Suomen audiovisuaalisen alan tuottajat muistivat tuotantoyhtiötä Formaatti-Finlandialla.

- Totta kai palkinto tuntuu hyvältä, sillä Virittäjät on ollut meille useamman vuoden projekti, johon tehdään parhaillaan neljättä tuotantokautta. Olemme kehittäneet sitä myös formaattimielessä, että siitä tulisi sitten maailmallekin myytävä tuote, kertoo Mediatehdas Dakarin toimitusjohtaja Pasi Riiali.

Autoiluohjelmat kiinnostavat maailmalla

Ja kansainvälistä kiinnostusta on ollut. Tähän saakka tehdyt tuotantokaudet on jo myyty esimerkiksi Venäjälle. Itse formaatista on myyty optio, eli oikeus sen hyödyntämisestä useampaan maahan, muun muassa Britanniaan, Ranskaan ja Yhdysvaltoihin. Tuotantoon asti ohjelmaformaatti ei vielä ole edennyt muissa maissa.

Auto-ohjelmat ovat valtavan suosittuja niin meillä kuin maailmallakin. Yksi suosituimmista on varmasti BBC:n tuottama Top Gear. Kotkalaistuottajan mukaan Virittäjien ja Top Gearin välillä on melko vähän yhtäläisyyksiä.

Se, että katsoja pystyy älypuhelimella tekemään asioita, jotka liittyvät samalla katsottavaan televisio-ohjelmaan, on iso juttu tulevaisuudessa.

Pasi Riiali

- Top Gear ei mielestäni ole auto-ohjelma, koska siinä on niin paljon muita elementtejä. Se on enemmänkin ohjelma kolmesta tyypistä, jotka tekevät hauskoja juttuja. Virittäjät puolestaan on selkeästi enemmän formaattiohjelma, joka on helppo viedä mihin tahansa maahan, jossa on entinen formula- tai rallitähti ja kiinnostusta autoihin, pohtii Riiali.

Yksi ohjelma, monta mediaa

Televisio-ohjelma on harvoin täysin valmis koskaan. Myös Virittäjiä on kehitetty jatkuvasti ja kehitetään edelleen. Ohjelmaan otetaan ideoita suoraan vaikkapa sosiaalisen median keskusteluista, joiden pohjalta suodatetaan pois ne elementit, jotka eivät katsojia kiinnosta. Sosiaalinen media ei ole tuotantoyhtiölle vain palautekanava.

- Meillä on laaja yhteisö Facebookissa ja olemme vahvasti esillä erilaisilla autoaiheisilla keskustelupalstoilla, joilla ohjelmasta käy kiivas keskustelu, Riiali selventää.

Riiali muistuttaa, että televisio on ison mullistuksen kohteena, kun yhä useampi katsoo ohjelmia verkosta silloin, kun itselle sopii. Tiettyjen asioiden hän uskoo pysyvän elossa, kuten viimeisen vuosikymmenen aikana suureen suosioon nousseen tosi-tv:n. Hänen mukaansa tavallisten ihmisten elämä kiinnostaa.

Mediatehdas Dakarin toimitusjohtaja maalaa television tulevaisuutta nykyistä vahvemmin osaksi monimediallista, vuorovaikutteista viihdettä. Riiali muistuttaa, että jo nyt moni televisionkatsoja käyttää samalla joko taulutietokonetta tai älypuhelinta. Jatkossa ne voisivatkin hänen mukaansa olla vahvasti yhteydessä toisiinsa.

- Se, että katsoja pystyy vaikkapa älypuhelimella tekemään asioita, jotka liittyvät samalla katsottavaan televisio-ohjelmaan, tulevat varmasti olemaan iso juttu tulevaisuudessa. Se, mikä se tulevaisuuden menestysformaatti tulee aiheeltaan olemaan, on kysymysmerkki, mutta se tulee olemaan monimediallinen ja interaktiivinen, hän sanoo.